Kesko ja Oriola-KD perustavat uuden hyvinvoinnin kauppaketjun

Kesko ja Oriola-KD perustavat koko Suomen kattavan terveysalan myymäläketjun.

Kesko ja Oriola-KD iskevät terveydenhoitoalan kasvuun perustamalla Suomeen terveys-, kauneus- ja hyvinvointialan myymälä- ja verkkokauppaketjun.

– Hyvinvointi on maailmanlaajuinen miljardibisnes, perustelee Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

Maailmanlaajuisesti markkinan koon arvioidaan olevan yli 230 miljardia euroa. Suomessa terveys-, kauneus- ja hyvinvointituotteiden sekä lääkkeiden markkinat ovat yhteensä noin 4,5 miljardia euroa.

Ensi syksynä aloittavan ketjun paletista puuttuvat toistaiseksi lääkkeet apteekkitoiminnan sääntelyn vuoksi. Hallitus asetti pari viikkoa sitten työryhmän pohtimaan kilpailun vapauttamista apteekkialalla. Asia on kuitenkin herättänyt runsaasti poliittista vastustusta.

– On tärkeätä, että myös näitä rakenteita muutetaan, tähdentää Oriola-KD:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi.

Helander huomauttaa, että hallituksen keskeinen linjaus on sääntelyn purkaminen. Hänen mukaansa ketju on kuitenkin kannattava ilman lääkkeitäkin.

Lääkkeet ovat tuotteita, joihin Keskon ja Oriola-KD:n ketju ilmiselvästi tähtää. Oriola-KD on lääketukkuri, jolla ei ole apteekkitoimintaa Suomessa. Ruotsissa yhtiö sen sijaan omistaa maan kolmanneksi suurimman apteekkiketjun.

Toistaiseksi nimeämätön ketju aloittaa syksyllä 15 myymälällä. Ketjua on tarkoitus kasvattaa 100 myymälään kolmen vuoden kuluessa. Kesko ja Oriola-KD omistavat ketjun puoliksi.

– Lähtökohtana on, että hyödynnämme K-kauppa-verkostoamme, mutta perustamme myös muita kauppapaikkoja erillään nykyisistä kaupoista. Sekä-että, Helander kertoo.

Hän arvioi, että on suuri haaste turvata palvelut väestökatopaikkakunnilla. Hänen mukaansa asia voitaisiin ratkaista keskittämällä kaupat, apteekit ja muut palvelut yhteen.

Lääketurvallisuudesta ei tingitä

 Hautaniemi korostaa, että lääketurvallisuus on keskiössä uudessa ketjussa, jos se saa apteekkioikeudet. Hän kertoo, että myymälöiden henkilökunta koostuu ammattitaitoisista farmaseuteista ja proviisoreista .

– Lääketurvallisuudesta ei tingitä, hän lupaa.

Ruotsissa apteekkimarkkinat vapautuivat vuonna 2010. Hautaniemen mukaan lääketurvallisuus on Ruotsissa yhtä korkealla tasolla kuin Suomessa. Toisin kun pelättiin, apteekkipalvelut ovat säilyneet myös haja-asutusalueilla.

– Tehokkuus, saatavuus ja hintakilpailu paranivat.

Uusia ehkä tulossa

Helander arvioi, että Suomeen voi ilmestyä myös muita uusia toimijoita. Suomessa toimii Oriola-KD:n ohella toinen lääketukkuri, Tamro. Jos esimerkiksi S-ryhmä päättää lähteä mukaan kilpailuun, Tamro olisi sille luonteva kumppani.

Jäljellä on mielenkiintoinen kysymys. Tulemmeko näkemään Keskon ja Oriola-KD:n ketjun myymälöissä Pirkka-lääkkeitä, Pirkka-meikkejä ja Pirkka-luontaistuotteita?

–  Tykkään ajatuksesta, Helander vastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Apteekkariliitto ei näe välitöntä uhkaa Keskon ja Oriola-KD:n ketjussa

S-ryhmässä ei hätiköidä: Olemme olleet isosti mukana jo vuosia

Oriola-KD:n osake rynnisti hurjaan nousuun