Keskuskauppakamari: Pörssiyhtiöiden hallituspaikat eivät kasaudu

Helsinkiin on listattu 121 pörssiyhtiötä, joilla on kaikkiaan 756 hallituspaikkaa.

Suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituspaikat jakaantuvat suurelle joukolle ihmisiä, eikä keskittymisestä näy merkkejä. Asia ilmenee Keskuskauppakamarin selvityksestä.

Helsingin pörssin päälistalla noteerataan 121 pörssiyhtiötä, joilla on kaikkiaan 756 hallituspaikkaa. Näille paikoille on valittu 659 henkilöä, joten jokaiselle hallitusjäsenelle osuu keskimäärin 1,1 hallituspaikkaa. Toisin sanoen, vain 11 prosentilla hallitusjäsenistä on enemmän kuin yksi hallituspaikka.

Luku on kansainvälisesti vertaillen pieni, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa suuryritysten hallitusten jäsenillä on keskimäärin 2,1 paikkaa.

Kaikkiaan 27 suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajaa toimii toisen pörssiyhtiön hallituksen jäsenenä. 13 yhtiössä oma toimitusjohtaja on myös hallituksen jäsenenä. Tämä herättää usein keskustelua, sillä osakeyhtiölain mukaan hallitus ohjeistaa ja valvoo toimitusjohtajaa.

Selvityksessä ei löytynyt yhtään esimerkkiä ristikkäisvalvonnasta, eli tapausta, jossa kahden pörssiyhtiön toimitusjohtajat olisivat toistensa yhtiöiden hallitusten jäseninä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.