Ketkä ennustavat parhaiten Keski-Suomen suunnan? – Ay-toimijoilla on optimistisimmat odotukset maakunnan talousnäkymistä

Keski-Suomen yritysten liikevaihto kasvaa ja työttömien työnhakijoiden määrä vähenee, mutta maakunnan toissa vuonna alkanut väkiluvun lasku jatkuu hieman tänä vuonna. Näin ainakin, jos uskoo Keskisuomalaisen keräämiin talousennusteisiin, joita pyydettiin toukokuussa.

Kyselyyn vastasivat Keski-Suomen liitto ja ely-keskus yhteisellä ennusteella, Keski-Suomen kauppa­kamari ja Keski-Suomen Yrittäjät yhteisellä ennusteella, Keski-Suomen Osuuspankki, Nordea sekä yhteisellä ennusteella kolmen ammattijärjestön eli SAK:n, STTK:n ja Akavan aluetoimijat. Myös Keski­suomalaisen taloustoimitus teki ennusteen, joka lähetettiin Keski-Suomen liittoon ennen muiden ennusteiden jättöpäivää.

Keski-Suomen maakunnallinen talousennustajakisa järjestetään nyt kolmannen kerran. Talouden kehityksen ennusti parhaiten ensimmäisellä kerralla Nordea ja toisella kerralla Keskisuomalaisen taloustoimitus.

 

Ennusteet ovat selvästi varovaisempia kuin vuosi sitten, vaikka niitä yhä hallitsevat myönteiset odotukset. Kaikki kyselyyn vastanneet odottavat Keski-Suomen yritysten liikevaihdon kasvavan reilusti, haarukka on 2,8–4,01 prosenttia. Kaikkein optimistisimmin ennustaa Ay-väki eli SAK:n, STTK:n ja Akavan aluetoimijat. Lähes yhtä toiveikkaita ovat Keski-Suomen kauppakamari ja Keski-Suomen Yrittäjät.

Viime vuonna kasvua tuli 4,6 prosenttia ja sitä edellisenä vuonna 5 prosenttia.

Vuosien 2017–2018 kovia kasvulukuja selitti Metsä Fibren biotuotetehtaan käynnistyminen Äänekoskella ja sen tuoma liikevaihdon lisäys. Ainoana ennusteensa perustelleet Keski-Suomen liitto ja ely-keskus arvioivat rakentamisen tason pysyvän vuoden 2018 tasolla.

 

Suurimmat erot ennusteissa ovat työttömien työnhakijoiden määrässä, 14 245:stä 15 768:aan. Neljä alinta ennustelukua ovat 150 hengen sisällä, mutta Keskisuomalaisen taloustoimitus ja varsinkin Keski-Suomen Osuuspankki ovat selvästi pessimistisempiä. Osuuspankki uskoo, että työttömyyden lasku jää alle 30 ihmiseen. Työttömien määrää vähentää se, että keväällä oppilaitoksista valmistuvat ikäluokat ovat hieman aiempaa pienempiä.

Huhtikuussa maakunnassa oli 13 816 työtöntä, mutta yleensä joulu­kuussa määrä on suurempi – esimerkiksi rakentaminen työllistää sulan maan aikana enemmän kuin talvella.

 

Keski-Suomen väkiluvun kasvuun tänä vuonna ei usko kukaan kuudesta ennustajasta. Maakunnan väkiluku kääntyi laskuun vuonna 2017. Lasku kiihtyi viime vuonna.

– Väkiluvun osatekijöissä ei näy muutoksia, jotka vaikuttaisivat positiivisesti, Keski-Suomen liitto ja ely-keskus synkistelevät.

– Luonnollinen väestönkasvu ja maan sisäinen nettomuutto ovat olleet alkuvuoden miinuksella, ainoastaan nettomaahanmuutto on ollut positiivista.

Jyväskylän seudun väkimäärä kasvaa hyvin, mutta muun maakunnan väkimäärä vähenee tätä kasvua enemmän.

Isommat erot ovat pankkien ennusteissa. Kovimpaan asukasluvun laskuun uskoo Nordea, pienimpään Keski-Suomen Osuuspankki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .