Keuruulaissyntyinen Markus kyllästyi kaivamaan autoaan lumihangesta – nyt hän välittää asuntoja Fuengirolassa ja sanoo, ettei tällaista luksusta voi kotimaassa saavuttaa

Kuusi vuotta sitten Markus Aho kyllästyi kaivamaan autoaan lumihangen alta Helsingin Katajanokalla. Syntyi päätös muuttaa hieman lämpimämpään paikkaan. Sellainen löytyi Espanjasta.

Suomalaisten suosimassa Fuengirolassa entisestä kulttuurituottajasta ja mainostoimiston omistajasta tuli kiinteistönvälittäjä.

– Aluksi en ihan malttanut pitää näppejäni irti kulttuuristakaan. Tuotin kaupunkiin Suomen parhaita näyttelijöitä ja artisteja Hannele Laurista Meiju Suvakseen. He olivat minulle tuttuja jo ajoilta, jolloin tuotin kesäteatteriesityksiä Keuruulle ja Tampereelle, Aho muistelee.

 

Kiinteistönvälittäjänä Ahon toimintasäteeksi on vakiintunut koko Aurinkorannikko Nerjasta Esteponaan.

– Täällä asuu puolitoista miljoonaa asukasta, joista huomattava osa on ulkomaalaisia. Vaikka Andalusia on Espanjan köyhimpiä itsehallintoalueita, poikkeuksen tekee juuri Aurinkorannikko, joka taas kuuluu maan rikkaimpiin alueisiin.

Suomalaisia alueella arvioidaan olevan noin 30 000, joista osa asuu alueella ympäri vuoden, osa vain osan vuotta.

Suomalaisten suosima Fuengirola oli 1960-luvun alussa vielä pieni kalastajakylä. Los Pacosin alueen perusti 1960–70-luvun vaihteessa Teuvo Hakulinen, joka rakennutti alueelle 600 asuntoa.

 

Aurinkorannikon alue on ilmastoltaan ihanteellinen, koska aurinkoista riittää yli 300 päiväksi vuodessa. Ei siis ole ihme, että erityisesti eläkeläiset ovat ottaneet seudun omakseen. Tällä hetkellä asunnonhankkijoiden keski-ikä on kuitenkin laskenut aiemmasta, sillä työmarkkinat ovat muuttuneet ja kansainvälistyneet.

– Tänne muuttavat nyt myös noin nelikymppiset, jotka voivat tehdä täällä etätöitä, Markus Aho sanoo.

Kohonnut elintaso on nostanut myös myytävien asuntojen vaatimustasoa. Aurinkorannikolla on nykyisin lähes 200 uudiskohdetta, jotka täyttävät laatustandardeiltaan korkeat skandinaaviset vaatimukset.

– Uusissa asunnoissa on kiinnitetty huomiota ääni- ja lämpöeristykseen. Niissä on pohjoismaalaisittain isot olohuoneet korkeine ikkunoineen.

Maksimaalinen hyöty etelä-länsisuuntaisissa asunnoissa auringosta saadaan suosimalla lisäksi lasikaiteita parvekkeissa. Muodissa ovat myös avokeittiöt ja kautta linjan hillitty väriskaala.

– Viihtyisyyttä uudiskohteissa lisäävät myös aulapalvelut, yhteiset uima-altaat, kuntosalit, saunat ja viheralueet.

Energiatehokkuudesta huolehtivat uuden sukupolven ilmalämpöpumput. Jopa veden lämmitys hoituu aurinkoenergialla.

– Tämä on arjen luksusta, jota ei voi saavuttaa kotimaassa, Aho muistuttaa.

Moderni uudisrakennusalue, New Golden mile, on muodostunut Marbellan ja Esteponan kaupunkien välille, mutta myös muualla Aurinkorannikolla rakennetaan runsaasti.

– Parasta täällä on, että asunnon ostaja voi valita mieleisensä asunnon elämäntapansa mukaan.

 

Ennen ostopäätöstä Markus Aho haastattelee asuntoa havittelevat ihmiset.

– On tärkeätä saada selville ihmisten arvot. Huvittelunhaluisille, golfareille tai rauhallista elämää kaipaaville löytyy paikkansa.

Aurinkorannikolta hankittu asunto on useimmiten kakkos- tai kolmosasunto eikä siihen synny välttämättä samanlaisia tunnesiteitä kuin kotimaassa olevaan, kenties perittyyn asuntoon.

– Asuntoa ei myöskään hankita eliniäksi,  ja se voidaan vaihtaa useaankin kertaan. Siksi asunnot myös liikkuvat markkinoilla ripeästi.

300 välittäjää myy samaa asuntoa

Kiinteistönvälittäjä Aho kiittelee asuntojen myynnissä käytettyä myyntiaikaa nopeuttavaa multilisting-järjestelmää.

– Kun saan myyntiini asunnon, ilmoitan sen 300 muulle välittäjälle. Puolitan palkkion lopullisen myyjän kanssa, mutta se ei haittaa, koska asunto myydään nopeammin kuin, että jos se olisi myynnissä vain yhdellä myyjällä. Samalla minulla itselläni on myynnissä noin 20 000 asuntoa, josta ostaja löytää taatusti mieleisensä.

Ahon mukaan asunnon osto Espanjasta on turvallista, koska espanjalainen asuntolainsäädäntö on hyvin yksityiskohtainen. Esimerkiksi 2011 laadittiin laki, jonka mukaan uudisasuntoihin sijoittaneet saavat rahansa takaisin, mikäli rakennuttaja tekee konkurssin.

– Toisaalta asunnonostajan on muistettava, että maassa on korkea, kahdeksasta prosentista alkava varainsiirtovero, joka on lähes nelinkertainen Suomen vastaavaan veroon.

Tämä nostaa asuntojen hintoja eteenpäin myytäessä, sillä kaikki haluavat asunnostaan luonnollisesti enemmän kuin ovat itse maksaneet. Hintaan lisätään myös muun muassa notaarin palkkio.

– Asunnon saa täällä kuitenkin vielä kohtuuhinnalla. Kaikki riippuu paikasta. Jos haluaa merenrannan suoraan eteensä, siitä on oltava valmis maksamaan, Aho sanoo.

Toisaalta sijoitusasunnon hankkija voi saada omansa takaisin nopeastikin, sillä vuokratuotto on Aurinkorannikolla 10–12 prosenttia, kun vastaava tuotto esimerkiksi Helsingissä on vain noin kolme prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .