Arvokkaaksi rakennettuun kulttuuriympäristöön hotelli: "Hanke käynnistyy joka tapauksessa"

Keuruun keskustaan Vanhan Keuruun alueelle kaavaillun lomahuoneistohotellin rakentaminen alkaa näillä näkymin helmi–maaliskuussa 2014, ja valmista pitäisi olla loppuvuodesta. Majoitustilojen rakentamista suunnitteleva toimitusjohtaja Mika Mäkinen Rakennusliike M. Mäkinen Oy:stä kertoo asuntojen markkinoinnin alkavan ensi syksynä ja itse hankkeen käynnistyvän, jos jokseenkin puolet 24 huoneistosta on tuolloin varattu.

Huoneistohotellin on määrä nousta valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi inventoidun Vanhan Keuruun ytimeen Keuruun seurakunnan omistamalle maalle.

Viime viikon tiistaina kirkkovaltuusto palautti vajaan 5 600 neliön maa-alueen vuokrasopimusluonnoksen uudelleen valmisteltavaksi, mutta Mäkinen ja kirkkoherra Ossi Poikonen vahvistavat, että uutta sopimusta on jo hahmoteltu siltä pohjalta, että perustettava kiinteistöosakeyhtiö aikanaan lunastaa tontin.

– Uskon hankkeen olevan koko Keuruulle niin iso asia, että se käynnistyy joka tapauksessa. Hotellista voisi tulla kaupungin matkailun veturi, joka houkuttelee asiakkaita myös muiden palveluiden käyttäjiksi. Toivelistallani on myös pappilan rantaan laituri Ellulle (siipirataslaiva Elias Lönnrot), selkeä yhdysväylä pappilan alueelta keskustaan, kunnon viitoitus valtatien varteen sekä yhteistyökumppaneiden saaminen paikallisista yrityksistä.

Päärakennuksena 200-vuotias pappila

Mäkinen ja majoitusrakennusta suunnitteleva rakennusarkkitehti Kari Tuominen esittelivät keskiviikkona hanketta keuruulaisyrittäjille. Noin 1 100-neliöisen huoneistohotellin on määrä nousta Keurusselän rannan tuntumaan, Pappilanniementien ja Valkjärventien risteykseen samaan linjaan Vanhan pappilan ja Partiotalon kanssa.

– Kiinteistön tulee sopia alueen henkeen ja kauniiseen ympäristöön. Rakennus on todennäköisesti betonirunkoinen, mutta ulkokuoreltaan puuvuorattu, Tuominen kuvaili.

Myös kaupungin kaavoitusjohtaja Timo Määttä muistutti 200-vuotiaan Vanhan pappilan olevan alueen päärakennus ja muiden kiinteistöjen ”alisteisia sille”.

– Vanhaa Keuruuta pitäisi ajatella yhä selkeämmin yhtenäisenä alueena, jota kehitetään pala kerrallaan. Huoneistohotellilla saadaan yksi kulma kuntoon, tulevaisuudessa voisi olla mahdollista rakentaa sille rantasauna ja ehkä ottaa myös uusi pappila majoituskäyttöön. Jatkotoimia mietitään kaupungin ja seurakunnan kesken yhdessä, Määttä hahmotteli.

Mäkisen mukaan huoneistohotellin kiinteistöyhtiö perustetaan ennen kesälomakautta. Sen osakkaiksi tulevat yksityishenkilöt, ja mahdolliset muut tahot voivat omistaa joko osakkeita tai kokonaisen huoneiston. Tarkoitus on, että asuntojen omistajat itse käyttävät niitä 2–4 viikkoa vuodessa, muun ajan huoneistot palvelevat hotellina.

Talon toimintojen pyörittäjäksi valitaan operaattori, joka joko järjestää hotellissa tarvittavat palvelut tai tilaa ne muilta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .