Kierrätyspaperin määrä voimakkaassa laskussa

Kierrätyspaperin määrä on jyrkässä laskussa. Paperinkeräys-yhtiön toimitusjohtaja Kyösti Pöyry kertoo, että kierrätettäväksi tulevien sanoma- ja aikakauslehtien määrä vähenee viiden tai kuuden prosentin vuosivauhtia.

Metsäteollisuus käytti vielä kaksi vuotta sitten keräyspaperia ja -kartonkia raaka-aineena runsaat 550 000 tonnia. Suurimmillaan käyttö oli 2004, jolloin määrä oli reilusti yli 700 000 tonnia.

Kierrätyspaperin osuus paperin ja kartongin raaka-aineista on 4-5 prosenttia.

- Monet ihmettelevät, miksi Suomessa käytetään keräyspaperia niin vähän. Toki sitä käytetään vähän, kun Suomessa kulutetaan paperia niin vähän, Pöyry sanoo.

Metsäteollisuus ry:n mukaan Suomi tuotti viime vuonna paperia ja kartonkia 10,6 miljoonaa tonnia. Vientiin meni 9,9 miljoonaa tonnia, joten kotimaan kulutukseen jäi vain 0,7 miljoonaa tonnia, josta kierrätykseen päätyy Pöyryn mukaan 74 prosenttia.

Suomessa valmistettu paperi kierrätetään suurimmaksi osaksi vientimaissa. Muun muassa Saksassa kierrätyspaperin osuus paperitehtaiden raaka-aineista on karkeasti puolet, koska paperin kulutus on suurta verrattuna tuotantoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.