Kiinalaistuotteet valtasivat asemia Venäjällä – Suomi putosi

Venäjän talousnäkymät ovat niin surkeat, että myös Suomen vienti Venäjälle laskee ainakin seuraavat pari vuotta, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Entiselleen vienti ei välttämättä elvy koskaan, sillä suomalaistuotteet alkoivat Etlan mukaan menettää asemia Venäjän markkinoilla jo ennen nykyistä kriisiä. Samaan aikaan varsinkin kiinalaisten tavaroiden tuonti Venäjälle on kasvanut rajusti, ja Kiinasta on tullut 2010-luvulla Venäjän tärkein tuontimaa. Myös useiden muiden maiden vientiyritykset ovat pärjänneet Venäjällä suomalaisia paremmin.

– Suomen osuus Venäjän tavaratuonnista on viime vuosina alentunut enemmän kuin minkään muun maan, sanoo Etlan tutkija Ville Kaitila. Muista EU-maista edelle on kiilannut muun muassa Puola.

Vuonna 2005 Venäjälle tuoduista tavaroista lähes viisi prosenttia tuli Suomesta, mutta toissa vuonna osuus oli tippunut kahden prosentin pintaan. Viime vuonna se on voinut yhä kutistua, sillä Ukrainan kriisin vuoksi asetetut pakotteet vähensivät tuntuvasti varsinkin Suomen elintarvikevientiä Venäjälle.

Etlan mukaan Suomi tippui Venäjän markkinoiden kasvutahdista vuonna 2009, jolloin Venäjän talous alkoi toipua edellisestä kriisistään. Siihen asti Suomen vienti Venäjälle oli kasvanut kutakuinkin Venäjän bkt:n kehityksen tahdissa.

– Suomen talous on suhteellisen pieni ja vientituotteiden valikoima melko suppea. Lisäksi koko Suomen vientisektorin reaalinen kilpailukyky on viime vuosina heikentynyt, Etlan tutkijat selittävät. Suomalaistuotteiden etuna Venäjällä ovat maantieteellinen läheisyys, vakiintunut asema ja hyvä maine.

Venäjä yhden kortin varassa

Venäjän tuleva talouskehitys riippuu Etlan tutkijoiden mukaan pitkälti energian maailmanmarkkinahintojen heilahtelusta. Iso merkitys on myös sillä, saadaanko Venäjän taloudessa aikaan tarvittavia uudistuksia vai ei. Viime aikoina uudistusten tahti on hidastunut ja osin jopa taantunut. Myös poliittiset riskit ovat isot.

– Raakaöljyn hinta nostaa ja laskee Venäjää. Maan tuontiostovoiman arvo on tämän yhden heilahtelevan hintakortin varassa, Kaitila arvioi.

Suomelle Venäjän kehityksellä on iso merkitys, sillä itänaapuri pysyy yhtenä Suomen tärkeimmistä vientimaista.

– Kauppa aina kannattaa, ja sitä pitää yrittää tehdä kaikkiin suuntiin. Jos Suomen vienti Venäjälle supistuu parikymmentä prosenttia, sillä on lähes prosenttiyksikön negatiivinen vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen, laskee Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

Viime vuonna Suomen Venäjän-viennin arvo supistui vajaat 15 prosenttia. Etla arvioi, että tänä vuonna se laskee edelleen noin kymmenen prosenttia, ja jonkinasteinen alamäki jatkuu myös vuonna 2016.

Vaikka lähivuosien näkymät ovat heikot, pitkällä aikavälillä Venäjän markkinoilla on Etlan mielestä yhä merkittäviä mahdollisuuksia suomalaiselle vientituotannolle ja investoinneille. Suomen kannalta parasta olisi, jos Venäjä kykenisi uudistuksilla tukemaan maansa talouden kehitystä, ja samaan aikaan raakaöljyn hinta nousisi maltillisesti. Raakaöljyn hinnan vahva nousu hyödyttäisi kyllä Venäjää, mutta olisi haitaksi Suomen muille vientimarkkinoille.

Etla julkisti keskiviikkona Kaitilan ja Kotilaisen tutkimuksen, joka kartoittaa Venäjän merkitystä Suomen elinkeinoelämälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.