Kiinan bkt palasi kasvu-uralle huhti–kesäkuussa koronakurimuksen jälkeen

Kiinan bruttokansantuote kasvoi 3,2 prosenttia huhti–kesäkuussa, kertoo Kiinan tilastoviranomainen.

Muutos oli suuri verrattuna aiempaan vuosineljännekseen, jolloin korona kuritti maata pahasti. Tammi–maaliskuussa bruttokansantuote supistui 6,8 prosenttia.

Kiinan bruttokansantuote on viime vuosina kehittynyt runsaan kuuden prosentin nousutahtia.

Ekonomistit kuitenkin huomauttavat, että Kiinan tietoihin tulee suhtautua varauksella, koska Kiinan kommunistisen puolueen epäillään esittävän lukuja yläkanttiin.

Kuluttajien odotetaan ajavan talouskasvua

Positiivisista talousuutisista huolimatta pörssipäivä oli Kiinassa pakkasella. Shanghain pörssissä tultiin torstaina alas 4,5 prosenttia, kun se oli edeltävän kuukauden aikana noussut 15 prosenttia. Erityishallintoalue Hongkongin Hang Seng -indeksi tuli alas kaksi prosenttia.

Analyytikkojen mukaan pörssikurssit syöksyivät talousuutisista huolimatta, koska pörssikurssit olivat nousseet jo aiemmin ja odottaneet talouden palautumista. Sen sijaan vähittäismyynti kehittyi kesäkuussa odotettua huonommin.

Vähittäismyynnin rooli on kasvanut Kiinan taloudessa. Maan talousjohtajat odottavat kuluttajien ajavan talouskasvua liiketoiminnan ja investointien sijaan. Kuluttajien arvellaan kuitenkin vielä olevan vastahakoisia lähtemään ostoksille.

–  Vaikka kuluttajille tarjottaisiin runsaasti ärsykkeitä, he eivät poistu asunnoistaan kuluttamaan ennen kuin ovat varmoja siitä, että virus on poistunut, AxiCorpin analyytikko Stephen Innes sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kiinan odotetaan olevan ainoa suuri talous, joka kasvaa vuonna 2020, koska ensimmäisenä koronaviruksen runtelemana maana se ehtii ensimmäisenä alkaa toipua viruksen vaikutuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Korona luotsasi sisävesiristeilyn liikevaihdot karikkoon – talouslaivat jäävät heikon kesän jälkeen sentään pinnalle

Yritykset aikovat laajalti jatkaa etätöitä pysyvästi – "Tämä on radikaali muutos työelämässä"

Fortum pistää Loviisan ydinvoimalan käytön jatkamisen tai voimalan sulkemisen arvioitavaksi – tietoa kerätään mahdollista uutta käyttölupahakemusta varten

Kiuas- ja saunayhtiö Harvia vahvisti kuuman kasvun – toisella neljänneksellä liikevaihto nousi 50 prosenttia

Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla voi aamuisen lehden mukana tulla päiväpostikin lokakuussa – Posti käy ensin yt-neuvottelut ja sitten kokeilee jakelumuutosta

Marimekko aloittaa yt-neuvottelut – selvitettävänä mahdolliset vähennykset työtehtäviin

Gigantti kuuluu koronakevään voittajiin – liikevaihto ja tulos kasvoivat merkittävästi

Saksan pörssi aikoo savustaa skandaalissa ryvettyneen Wirecardin ulos DAX 30 -osakeindeksistä

Vierailijakolumni: Suomalaisten pörssiyhtiöiden kriisi jatkuu edelleen

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.