Kiinan imu auttaa Suomen sellutehtaita

Markkinasellun kysyntä on voimistunut Kiinan vahvan talouskasvun vuoksi. Sellun asemaa vahvistaa myös se, ettei ruokapakkauksissa ole turvallista käyttää epäpuhtauksia sisältävää kierrätyspaperia.

Lisäksi kierrätyspaperin määrä on kääntymässä laskuun, koska painopapereiden kulutus on alamäessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

UPM:n selluliiketoiminnan johtaja Jaakko Sarantola kertoo, että kovinta kasvu on lyhytkuituisessa eukalyptussellussa. Sitä tuotetaan varsinkin Etelä-Amerikassa. Kasvua on kuitenkin myös pitkäkuituisessa havusellussa, jota Suomen tehtaat tuottavat.

-·Kiinan markkina on kasvava markkina myös pohjoisen pallonpuoliskon sellun tekijöille, jotka valmistavat pitkäkuituista sellua, Sarantola sanoo.

Suomen johtaviin metsäteollisuusasiantuntijoihin kuuluva Vision Huntersin hallituksen puheenjohtaja Rainer Häggblom sanoo, että pitkäkuituista havusellua tarvitaan lujuutta vaativissa kartonkilajeissa.

Hän arvioi, että Suomen nykyisillä sellutehtailla on kysynnän kautta edellytykset säilyä, mutta kyse on siitä, onko Suomen metsäteollisuudella kilpailukykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.