Kiinan talouden hiipuminen huolestuttaa, mutta Helsingissä pörssi kääntyi nousuun

Huoli Kiinan talouskasvun hidastumisesta on näkynyt tänään myös Euroopan markkinoilla, kun pörssit avautuivat ensimmäiseen kaupankäyntipäiväänsä. Helsingissä OMXH-indeksi aloitti päivän laskun merkeissä, mutta kääntyi alkuiltapäivällä reilun prosentin nousuun.

Nokia aloitti pörssivuotensa laskemalla ensin alle viiden euron, mutta kipusi iltapäivällä taas sen yli. Vaihtokärjessä Stora Enso, UPM, Fortum ja Neste olivat selvästi plussalla.

Tukholmassa OMXS-indeksi oli iltapäivällä noin puoli prosenttia pakkasella, kun kaivos- ja teräsyhtiöt pakittivat. Frankfurtissa DAX-indeksi oli iltapäivällä 0,3 prosenttia laskussa ja Pariisissa CAC 40 vaipui 1,5 prosentin verran.

Hongkongissa pörssi sulkeutui aiemmin lähes kolmen prosentin laskussa, kun sijoittajat huolestuivat tilastosta, jonka mukaan Kiinan teollisuustuotanto supistui joulukuussa.

Tieto nähtiin uutena merkkinä siitä, että Kiinan talouden vauhti on hidastumassa selvästi. Lasku oli ensimmäinen 19 kuukauteen. Kiinan hallituksen odotetaan lähiaikoina kertovan uusista elvytystoimista.

Kiinan talouskasvun hiipumisesta viesti myös ostopäällikköindeksi, joka laski alimmilleen sitten vuoden 2017.

Myös Sydneyn, Shanghain, Soulin ja Singaporen pörsseissä nähtiin laskevia kursseja. Tokion pörssi oli juhlapäivän vuoksi suljettu.

Kiinan talouden lisäksi markkinoita huolestuttaa kehitys Yhdysvalloissa, jossa liittovaltion hallinnon osittainen sulku jatkuu jo toista viikkoa. Ratkaisu kiistaan antaa yhä odottaa itseään.