Kiinan talouskasvu voi pysähtyä tänä vuonna kokonaan, varoittaa Maailmanpankki

Kiinan talouskasvu saattaa pysähtyä tänä vuonna kokonaan koronaviruspandemian vuoksi, Maailmanpankki varoittaa.

Paremmassakin skenaariossa Kiinan talouskasvu hidastuisi tänä vuonna 2,3 prosenttiin. Huonommassa skenaariossa kasvu olisi nollassa.

Viime vuonna Kiinan talous kasvoi 6,1 prosentilla. Vielä kaksi kuukautta sitten Maailmanpankki ennusti tämän vuoden kasvuksi 5,9 prosenttia, mikä sekin olisi ollut alhaisin lukema sitten vuoden 1990.

Koronaviruksen leviäminen alkoi joulukuussa Wuhanin kaupungista Kiinassa. Vaikka viruksen leviäminen maassa on saatu hallintaan ja yhteiskuntaa on vähitellen alettu avata uudestaan, ovat pandemian vaikutukset Kiinan taloudelle rajut.

Kiinan teollisuustuotanto supistui helmikuussa ennätysvauhtia, ja tuotanto maassa on alkuvuonna ollut laskussa ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Ja vaikka virustilanne Kiinassa on nyt parantumaan päin, heijastuu länsimaiden ajautuminen taantumaan väistämättä myös Kiinan talouteen.

Talousvaikeudet voivat jatkua pitkään

Maailmanpankki varoitti myös, että pandemian vuoksi 11 miljoonaa ihmistä Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueella voi luisua köyhyyteen. Köyhyydessä elävien määrä alueella on ollut vuosien ajan laskussa, mutta nyt määrä uhkaa taas kasvaa.

Moni Itä-Aasian maa on hyvin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta ja kulutustavaroiden valmistamisesta.

–  Pandemia vaikuttaa perustavanlaatuisesti alueen talouksiin, ja tämän shokin laajuudesta ja kestosta on epätavallisen paljon epävarmuutta, Maailmanpankin raportissa sanottiin.

–  Pandemian pysäyttäminen antaisi mahdollisuuden elpymiseen, mutta taloudelliset paineet uhkaavat jatkua vuoden 2020 jälkeenkin.

Maailmanpankin Itä-Aasian ja Tyynenmeren alueen pääekonomisti Aaditya Mattoo sanoi koronakriisin osoittavan, kuinka paljon maailman eri taloudet ovat riippuvaisia toisistaan.

–  Tämä shokki vaikuttaa kaikkiin tärkeisiin maihin samanaikaisesti. Se tekee siitä erityisen hintavan taloudellisessa mielessä.

Maailmanpankki kehottaa maailman maita seuraamaan Etelä-Korean mallia testaamalla aktiivisesti ja pyrkimällä tukahduttamaan viruksen leviämistä. Näin taloudet voisivat palata normaalitilanteeseen nopeammin.

–  Tämä ei ole rakettitiedettä. Köyhätkin maat pystyvät siihen, jos ne saavat apua, Mattoo totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lopettamisuutinen tuli Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille puun takaa, vaikka tehtaan ongelmat olivat tiedossa – "Ei ollut ennusmerkkejä, että näin raakaan ratkaisuun päädytään"

Teollisuusliitto vaatii Säynätsalon vaneritehtaan jatkomahdollisuuden perusteellista selvittämistä

Kommentti: Jyväskylän seudulla lähes yhtä karu meininki kuin vuosikymmen sitten

Timo Koivisto uskoo Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille löytyvän töitä

Säynätsalon vaneritehdas on päässyt 10 vuodessa voitolle vain kerran – Jyväskylä kärsii valtavat verotulomenetykset, jos 106-vuotias tehdas lopetetaan

Betset on venynyt Kiasmaan ja moneen muuhun – kaivonrenkaiden valmistajana aloittaneesta kyyjärveläisestä perheyhtiöstä on 70 vuodessa tullut iso betonialan toimija

UPM aikoo sulkea Suomen vanhimman toiminnassa olevan vaneritehtaan Jyväskylässä – Teollisuusliitto vaatii, että UPM selvittää kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle

UPM aikoo sulkea vaneritehtaansa Jyväskylän Säynätsalossa – vaarassa 167 työpaikkaa

Jyväskylän Forumin Life-myymälää pyörittänyt yhtiö konkurssiin

Maanviljelijä Heikki Kässi kuollut – kunnallis- ja maatalousvaikuttaja toimi pitkään myös Keskisuomalaisen hallituksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.