Kiinasta ilosanoma

Kiinan pääministerin lupaus panna maan kasvuun vauhtia sai viikon alkamaan markkinoilla iloisesti parin viikon pahan räpellyksen jälkeen.

Ilosanomaksi kelpasi myös toisen ylijäämämaan Saksan työmarkkinoilta kantautuva tieto ilmeisen laaja-alaisista suurista palkankorotuksista. Julkisen sektorin kaksivuotisten huljakoiden palkankorotusten oheen vaikutusvaltainen metallityöväenliitto sai läpi ensimmäisessä keskeisessä osavaltiossa yksivuotisen 4,3 prosentin palkankorotussopimuksen, joka linjaa maan laajuista trendiä.

Kreikan kriisi ei kuitenkaan hellitä, ja EU:n epävirallinen huippukokous keskiviikkona saa taas pohdittavakseen epämukavia asioita, joista ei helposti löydy yksimielisyyttä. Ranskan uusi presidentti haluaa eurobondit eli yhteisellä takuulla liikkeelle laskettavat euromaiden valtionlainat ja euroalueelle kasvupainotuksia julkisen sektorin kiristysten oheen.

Saksan ja Suomen on vaikea niellä ajatusta eurobondeista, eikä kumpikaan maa liioin hevin hyväksy viime aikoina myös ehdoteltua euroalueen ongelmapankkien suoraa pääomitusta Euroopan vakausmekanismin kautta. Kumpikin maa on sitä mieltä, että kukin maa vastaa pankeistaan.

Uusi pankkitukiajatus eroaa aiemmasta siten, että niin kutsutuista vakausrahastoista on voinut tukea pankkien pääomitusta vain luotottamalla pääomitettavien pankkien kotivaltiota. Se kuitenkin lisää valtion velkaa, joten eurooppalaisten älypäiden piirissä on kehkeytynyt ajatus välttää tämä epätoivottava asia antamalla pääomitusta yhteisestä, viime kädessä euroalueen veronmaksajien vastuulla toimivasta vakausrahastosta suoraan ongelmapankeille.

Päätöksiä ylimääräinen huippukokous ei tee, mutta Kreikkaa se painostanee pitämään kiinni tekemistään sopimuksista. Kreikan parlamenttivaalit johtivat umpikujaan, ja uudet vaalit järjestetään kesäkuussa.

Eurokumppanit muistuttavat, että niissä vaaleissa Kreikan kanssa äänestää tosiasiassa Euroopan rahaliiton jäsenyydestä. Puheet ovat turhia, sillä euroalueella ei siihen asiaan ole sananvaltaa. Euroalue ei sääntöjensä mukaan voi erottaa jäsenyydestään ketään. Sopimuksissa ei puhuta eroamisesta tai erottamisesta yhtään sanaa, mutta voimassa olevan kansainvälisen periaatteen mukaan jokainen itsenäinen valtio päättää itse valuutastaan.

Kreikka voi siis itse erota eurosta, mutta tuskinpa vaan eroaa, vaikka kansa äänestäisi voittoon – kuten gallupit nyt näyttävät – eurojäsenyyttä vastustavan puolueen.

Tässä jatkokertomuksessa tulee riittämään vielä ihmeteltävää pitkään, sillä nykymenolla Kreikan talous vain jatkaa romuttumistaan. Pelastuksen hinta on jo nyt verrattomasti korkeampi kuin Kreikan talouden kokonaistuotanto.

Ennen Kreikan vaaleja Bryssel keskittynee myös hokemaan, että Espanja ja Italia ovat tiellä kohti kestävyyttä, vaikka se näyttääkin vaativan taas löysennyksen Espanjan vaje- ja velkatavoitteille.

Suomi näyttää olleen nopeimmin kasvaneiden eurotalouksien joukossa. Siitä pitää kiittää suomalaista kuluttajaa. Huhtikuun alussa noussut autovero hidastaa kulutuksen jatkokasvua, sillä kuuma autokauppa kylmenee.

Uudet luottamuslukemat niin elinkeinoelämästä kuin kotitalouksistakin saadaan meillä ja muualla Euroopassa ennen kuun vaihdetta. Sen jälkeen Suomeen palaakin kiihtyvä kuntarakennekeskustelu.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.