Kiinteistönvälittäjät: Vanhat asunnot vetivät asuntokaupan piristymistä viime vuonna

Vanhojen asuntojen kauppa piristyi viime vuonna 4,5 prosentin verran, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto (KVKL) tilastojensa pohjalta.

Samalla uusien asuntojen kauppa pieneni nelisen prosenttia edellisvuodesta. Vanhoja asuntoja myytiin liiton tilastojen mukaan yli 62  000 kappaletta ja uudiskohteita alle 11  000.

Yhteensä asuntoja myytiin KVKL:n tilastojen mukaan vajaat 73  000 kappaletta vuonna 2019, mikä on noin kolme prosenttia enemmän kuin vuonna 2018, kertoo KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth.

Hänen mukaansa kasvua selittää ostopatouman purkautuminen vuodelta 2018. Ehrnrooth huomauttaa, että kyseisenä vuonna asuntokauppa ei kasvanut bruttokansantuotteen ja ostovoiman kasvusta huolimatta.

–  Silloin asuntolainojen lainaehtoja tiukennettiin, mikä siirsi ostoaikeita, varsinkin ensiasunnon ostajilla, Ehrnrooth arvioi.

KVKL:n mukaan asuntokauppaa vuonna 2019 tukivat työllisyyden ja ostovoiman jatkuva paraneminen. Lisäksi uusien ASP-tilien määrä kasvoi ja asuntolainojen korot laskivat entisestään.

Alan keskusliitossa huoli talousnäkymistä

Alkavalle vuodelle Ehrnrooth on huolestunut hidastuvan talouskasvun sekä ehdotettujen lainarajoitusten vaikutuksista asuntokauppaan. Valtiovarainministeriön työryhmä ehdotti syksyllä esimerkiksi, että kotitalouksien velat saisivat olla enintään 4,5-kertaiset kotitalouden käytössä olevista vuosituloihin nähden.

–  Ala tietysti toivoo, että jätettäisiin rahoittajien riskinarviointikyvyn varaan, millaista asuntorahoitusta ja -luototusta suomalaisille tarjotaan, Ehrnrooth sanoo.

KVKL:n tilastoihin eivät kuulu kaikki Suomessa tehdyt asuntokaupat, vaan sen tiedot perustuvat kiinteistönvälittäjien ja rakennusliikkeiden kautta tehtyyn myyntiin. Liiton mukaan sen tilastot kattavat noin neljä viidesosaa käytettyjen asuntojen kaupasta ja alle puolet uudiskohteista.

Ehrnrooth pitää KVKL:n lukuja hyvänä osoituksena asuntokaupan suunnasta.

–  Tilastokeskus tekee sitten myöhemmin, kun saavat verottajalta tiedot. Tämä on erittäin indikoiva varsinkin vanhojen asuntojen kohdalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.