"Suosittelen alaa niille, jotka miettivät miten työllistyä"

Palkanlaskija-kirjanpitäjä Katja Hakala tyrmää ennakkokäsitykset tilitoimiston töistä ennen kuin toimittaja ehtii edes kysyä.

– Ei kirjanpito ole tylsää. Suosittelen alaa niille, jotka miettivät, miten työllistyä. Myös tulevaa alaa miettiville nuorille tämä on hyvä vaihtoehto, hän kehuu.

Hakala, 36, on ammatinvaihtaja, joka päätyi opiskelemaan taloushallinnon ammattitutkintoa perhevapaiden jälkeen. Aiemmin hän työskenteli tietotekniikka-alalla muun muassa kouluttajana ja helpdeskissä. Koulutukseltaan hän on merkonomi ja datanomi.

– Jäin miettimään, mitä tekisin. Kiinnostus taloushallintoon heräsi ja pääsin mukaan työvoimahallinnon kurssille, jossa kerrattiin kirjanpidon ja palkanlaskennan perusteita, hän kertoo.

Hakala aloitti Tilitoimisto T Pesonen Oy:n palveluksessa Muuramessa tammikuussa oppisopimuksella, joka kestää syyskuuhun 2014 saakka. Työpaikka oli ennestään tuttu.

– Olin syksyllä täällä harjoittelijana.

Elämänkokemuksesta hyötyä

Hakalan palkkasi yrittäjä Ismo Jukola, joka on rekrytoinut vuosittain yhden työntekijän lisää. Hänen kymmenen vuotta sitten ostamansa yritys on kasvanut kuuden hengen tilitoimistosta 16 ihmisen työllistäjäksi. Petäjävetinen yritys toimii kotipaikkansa lisäksi Jämsässä, Muuramessa ja Jyväskylässä.

Jukola on vuosien aikana palkannut enemmän yli viisikymppisiä henkilöitä kuin nuorempia.

– Heillä on asenne kohdallaan, ja elämänkokemuksesta on tällä asiantuntija-alalla hyötyä.

Jukola ihmettelee koulun penkiltä töihin tarjoutuvien parikymppisen epärealistisia odotuksia.

– Pitäisi saada heti alussa alan kovinta palkkaa. Kuitenkin pohjan luonti vie tässä työssä 2–3 vuotta.

Jukolan mukaan heillä on tarjota pitkiä työuria pätkätöiden sijaan.

– On kiva, josta tästä tulee pidempiaikainen työpaikka, Hakala sanoo.

Oppisopimusajalta työntekijä saa normaalin aloituspalkan ja työnantaja saa työllistämistukea. Yrittäjä Jukola pitää menettelyä kohtuullisena.

– Alussa ei pysty asiakkaalta laskuttamaan samaa kuin konkarin työstä.

Hakala pitää oppisopimusta mielekkäänä vaihtoehtona sille, että opiskelu sitoisi 3–4 vuodeksi.

– Koulutus antaa perustiedot, joita syvennetään vain työtä tekemällä ja sitä kautta karttuu ammattiosaaminen. Nyt minulla on mahdollisuus tehdä työtä ja hankkia tarvittavaa koulutusta oppisopimuksen kautta.

Yritys laajenee työntekijöiden mukaan

Tilitoimisto T Pesonen on maakunnan suurimpia yksityisiä tilitoimistoja. Se on kasvanut, vaikka keskikokoisille yleistilitoimistoille on pitkään ennustettu huonoa tulevaisuutta.

– Emme karsasta mitään toimialaa. Esimerkiksi moni kaupunkilaistilitoimisto ei palvele asiakkaitaan maa- ja metsätalousasioissa, vaikka kaupunkilaiset metsät pääasiassa omistavatkin, Jukola sanoo.

Yritys on laajentunut uusille paikkakunnille työntekijälähtöisesti.

– Kun on löydetty hyviä henkilöitä, on haluttu viedä työpaikkoja lähemmäksi asuinpaikkoja ja asiakkaita. Asiakkaita on yhteensä noin 300.

– Olemme halunneet tarjota lähipalvelua. Monet yrittäjät ovat kertoneet, että pahimmillaan tilitoimisto voi olla verotoimiston jälkeen toiseksi pelottavien paikka asioida, Jukola kertoo.

Yrittäjän mukaan eniten tilitoimistojen työtä hankaloittaa valtava työehtosopimusten kirjo.

– Erilaisia työehtosopimuksia on parisataa. Paikallinen sopiminen vielä lisää kiemuroita. Joskus asioita sovitaan suullisesti niin, että kumpikaan osapuoli ei muista, mitä on sovittu, Jukola harmittelee.

Jos Jukola saisi päättää, yrityksissä maksettaisiin palkkoja vain kerran kuukaudessa, sillä kahden viikon välein tapahtuva palkanmaksu lisää kustannuksia merkittävästi. Hän ehdottaakin lain muuttamista.

 

Mikä on Tilitoimisto T Pesonen?

– Yritys tuottaa kaikkien alojen liikeyritysten taloushallinnon lisäksi asunto-osake- ja vuokrataloyhtiöille isännöinti-, vuokranvalvonta- ja kirjanpitopalveluja.

– Yrityksen perusti Tapio Pesonen vuonna 1979. Ismo Jukola tuli vuonna 1987 Pesosen palvelukseen ensimmäisenä perheen ulkopuolisena työntekijänä. Jukola on ollut yrityksen toimitusjohtaja vuodesta 1997 ja omistaja vuodesta 2003 lähtien.

– Toimistot Petäjävedellä, Jämsässä, Muuramessa ja Jyväskylässä. Työllistää 16 henkilöä.

– Liikevaihto vuonna 2012 noin 800·000 euroa. Yhtiöllä on korkein, AAA-luottoluokitus.

– Jukola valittiin vuoden 2012 yrittäjäksi Petäjävedellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .