Kirjastojen sulkuajat vaikuttivat kirjakauppoihinkin

Jyväskylän kaupunginkirjaston sulkeutuminen syyskuuksi on tuonut kaupungin kirjakauppoihin lisää asiakkaita. Sekä Suomalaisesta Kirjakaupasta että Kirjatorilta kerrotaan, että liikkeellä on ollut tavallista enemmän uusia ”kasvoja”. Mistään asiakasryntäyksestä ei kuitenkaan ole kyse.

– On se näkynyt. Myynti on jonkin verran lisääntynyt, mutta tässä vaiheessa on vaikea arvioida kuinka paljon, Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava Tuija Tapanainen sanoi perjantaina.

Hänen mukaansa kysyttyjä ovat olleet erityisesti edulliset pokkarit, myös bestsellereitä myydään tavallista enemmän.

– Olemme olleet itsekin aktiivisempia ja muistuttaneet kirjastojen kiinniolosta ja siitä, että kun ne taas avataan, uutuuksiin voi olla pitkät jonot.

Myös Jyväskylän Kirjatorin myymäläpäällikkö Elisa Andreasen sanoo, että liikkeellä on ollut uusia kasvoja, mutta myyntilukuihin kirjastojen kiinniololla ei ole ollut isoa vaikutusta.

– Asiakkaat ovat etsineet edullista lukemista, enemmän hömppää kuin mitään tietokirjoja.

"Lukijat osasivat varautua"

Sen sijaan antikvariaateissa ja kirpputoreilla kirjamyynti ei juurikaan ole poikennut normaalista. Yrittäjä Markku Kinanen Jyväskylän Vanhasta Antikvariaatista kertoo, että vain muutama asiakas on maininnut kirjastojen kiinniolon.

Samaa viestiä kerrottiin myös Päijänne Antikvariaatista ja SPR:n Jyväskylän Kirrin kirppikseltä.

Yleisesti arvioitiin, että kirjastojen sulkeutumisesta kerrottiin niin tehokkaasti etukäteen, että lukijat osasivat varautua. Kirjastot myös tarjosivat pitkiä laina-aikoja.

Kaikki Keski-Suomen kunnat Konnevettä ja Joutsaa lukuun ottamatta yhdistyvät samaan kirjastoverkkoon, ja siksi kirjastot ovat kiinni lähes koko syyskuun. Palvelukatoksen aikana eri rekisterit, ohjelmat ja tietokannat yhdistetään.

Kirjastot ovat kiinni Jyväskylässä ja monessa muussa kunnassa 9.–30. syyskuuta. Useissa kunnissa kirjastot suljettiin jo 2. syyskuuta. Sulku koskee myös kirjastoautoja. Lehtienlukusalit ovat auki Jyväskylässä pääkirjastossa sekä muutamassa muussa kunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.