Koillisväylän datakaapeli lisäisi Suomen houkuttelevuutta kiinalaisten silmissä

Maailmanlaajuinen dataliikenne kasvaa vinhaa vauhtia ja tarvitsee vaihtoehtoisia reittejä.

Euroopasta Aasiaan Koillisväylän kautta kulkeva tietoliikennekaapeli lisäisi Suomen houkuttelevuutta etenkin aasialaisten sijoittajien silmissä, arvioi kaapelihanketta edistävän Cinia-yhtiön toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Suomen valtion, OP:n ja Ilmarisen yhdessä omistamassa Ciniassa on viime vuosina tehty kovasti työtä Koillisväylän kaapelihankkeen edistämiseksi ja kiinnostus onkin saatu heräämään Venäjällä, Kiinassa ja Japanissa.

Knaapila uskoo, että kansainvälinen hankeyhtiö projektin edistämiseksi saatetaan perustaa jo lähikuukausina. Hänen mukaansa uudelle kaapeliyhteydelle Aasian ja Euroopan välillä on tarvetta, sillä maailmanlaajuinen dataliikenne kasvaa vinhaa vauhtia ja tarvitsee vaihtoehtoisia reittejä.

Suomen taloudelle Koillisväylän kaapeli toisi Knaapilan mukaan uutta lisäpontta, edellyttäähän käytännössä kaikki liiketoiminta nykyisin kehittynyttä digitaalista infrastruktuuria.

Erityisesti Suomen kiinnostavuus lisääntyisi Euroopan markkinoille havittelevien aasialaisten toimijoiden silmissä, Knaapila arvioi.

– Jos yksi tietoliikenteen päätietoliikenneväylä kulkisi Suomen kautta, niin totta kai se tekisi Suomen kiinnostavaksi paikaksi sijoittaa konttoreita, tutkimus- ja kehityskeskuksia tai tuotantolaitoksia, Knaapila sanoi STT:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.