Kokenut analyytikko: "Yrityksillä menee tuntuvasti paremmin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää"

Yrityksillä menee tuntuvasti paremmin kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää. Näin sanoo kokenut yritysanalyytikko, pääanalyytikko Riku Lehtinen Strategic Accounting Finland Oy:stä.

Lehtinen perustelee väitettään analyysillään 18 suuren, Helsingin pörssissä listatun yhtiön konserni- ja kassavirtatuloksista loka–joulukuulta.

– Uutispainotukset ovat mollivoittoisia. Tutkimukseni ei tue sitä. Jos kaikki indikaattorit ovat ylöspäin, niin ei se kauhean pettävä pohja ole, Lehtinen sanoo.

Strategic Accounting Finland on erikoistunut yritysten kassavirtojen analysointiin. Analyysi kattaa seuraavat 18 pörssiyhtiötä: Amer, Cargotec, Elisa, Fortum, Kesko, Kone, Konecranes, Metso, Neste, Nokia, Outokumpu, Outotec, Stora Enso, Tieto, UPM, Valmet, Wärtsilä ja YIT.

Noususuhdanne jatkuu

Analyysin perusteella noususuhdanne näyttää jatkuvan. Yhtiöiden liikevaihdot ovat kasvaneet, kulut suhteessa liikevaihtoon pienentyneet, yhteenlasketut tulokset vahvistuneet ja yhteenlasketut kassat lihoneet. Pääoman tuottolukemat ovat nousussa, ja omavaraisuudet ovat vahvistuneet. Yritykset näyttävät myös uskovan tulevaisuuteen, sillä ne investoivat enemmän kuin aiemmin.

– Analysoimani yritykset toimivat sekä koti- että vientimarkkinoilla. Ne edustavat niin suurta otosta yksityisestä sektorista, että ne oikeasti luovat pohjaa johtopäätöksille.

Lehtisen mukaan joukossa on vain yksi tai kaksi yritystä, jotka ovat menossa hieman huonompaan suuntaan.

Katse kassavirtatuloksiin

Lehtinen neuvoo kiinnittämään huomiota etenkin kassavirtatuloksiin, joista tulosuutisissa ei juuri puhuta.

Kassavirtalaskelma on yksi yrityksen taloudenpidon peruslaskelmista tuloslaskelman ja taseen ohella. Kassavirtatulos tarkoittaa rahamäärää, joka on tietyllä aikavälillä käytettävissä investointeihin, osinkoihin, lainojen lyhennyksiin ja kassavarojen lisäämiseen. Se kertoo puhtaimmillaan yrityksen liiketoimintojen kehräämän tulovirran ja antaa osviittaa yrityksen tuloskunnosta lähitulevaisuudessa.

 

Lehtisen analysoimien yhtiöiden yhteenlasketut kassavirtatulokset olivat heinä–syyskuussa 1,3 miljardia euroa ja loka–joulukuussa jopa 4,1 miljardia euroa. Kasvu on yli kolminkertaista.

– Kassavirtatulokset korreloivat parhaiten reaalitalouden suuntaan. Viralliset, kuten Tilastokeskuksen, mittarilukemat tulevat uskomattomalla viipeellä.

Virallinen tulos huono indikaattori

Yritysanalyytikon mukaan kassavirtatulosta ja virallista tulosta vertaamalla voi päätellä tulevaisuuden suunnan.Virallinen tulos tarkoittaa tulosta verojen jälkeen.

Jos kassavirtatulos on jatkuvasti suurempi kuin virallinen tulos, voi olettaa yrityksen virallisen tuloksen nousevan tulevaisuudessa. Sama pätee päinvastoin.

– Jos viralliset tulokset ovat suurempia kuin kassavirtatulokset, se on varoitusmerkki. Nyt ei ole mitään sellaista näköpiirissä.

Lehtinen sanoo, että kassavirrat kertovat yhtiöiden todellisesta toiminnasta ja tuloksellisuudesta paremmin kuin virallinen tulos.

– Virallinen tulos on huono indikaattori. Siihen liittyy jaksotus- ja arvostussäännöksiä, jotka venyvät ja vanuvat. Oli tuloslaskelman rivi mikä tahansa, niin säännökset sotkevat niitä.

– Kassavirtatuloksessa ei ole mitään säännösten soveltamisen vaikutusta.

Tuloskausi ollut "ihan hyvä"

Valtaosa pörssiyhtiöistä on julkistanut tuloksensa viime vuodelta. Loppuvuonna pörssit laskivat, koska maailmantalouden suunta herätti huolta.

– Siihen nähden tuloskausi on ollut ihan hyvä, sanoo analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Vilénin mukaan liikevaihdot ovat kasvaneet lievästi ja tulokset vähän enemmän. Myös yhtiöiden kommentit näkymistä ovat olleet odotettuja, "ihan positiivisia". Kaikki varoittelevat samoista poliittisista riskeistä, kuten USA:n ja Kiinan kauppasotaneuvotteluista. Osinkokevät on ennätyksellinen. Vilén huomauttaa kuitenkin, että tuloksia käytetään muuhunkin kuin osinkoihin.

– Yritykset ovat parina viime vuonna olleet entistä halukkaampia investoimaan. Ilman investointeja ei pitkällä aikavälillä tule tulosta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .