Kolumni: Listautujille ylituottoja

Vuonna 2008 roihahtaneen finanssikriisin jälkeen Helsingin pörssissä koettiin ruti­kuiva kausi. Sen aikana listalle tuli uusia sijoituskohteita lähinnä vanhojen listayritysten jakauduttua.

Myös aikavälillä 2012–2016 listautumisanneissa kerätyn pääoman määrä jäi sutimaan vain muutamiin satoihin miljooniin euroihin. Viime vuonna kuitenkin kuumeni, ja Helsingissä kerättiin listautumisissa noin kaksi miljardia euroa.

Vuoden 2018 aikana pörssi­listoille on tullut seitsemän uutta yritystä. Päälistan tulokkaita ovat Altia, Harvia ja Kojamo. First North -listalle ovat tulleet Admicom, BBS-Bioactive Bones Substitutes, Enersense International ja VMP. Tänä vuonna listautujat ovat toistaiseksi keränneet reilut 700 miljoonaa euroa.

Suoraviivainen tapa vertailla kurssimenestystä on tarkastella listautumisanneissa tarjottujen osakkeiden merkintähintoja ja verrata niitä nykyhetken pörssikursseihin. Elokuun alussa viisi seitsemästä uudesta listayrityksestä on antia korkeammassa noteerauksessa. Vain BBS-Bioactive Bones Substitutes ja Enersense International ovat alle antihintojensa, tosin kumpikin jopa kaksinumeroisin miinusprosentein.

Saatan vieläkin elää Harjun erikoiskokeen jälkitunnelmissa, mutta listautujien parhaita kurssiralleja (Admicom +78 % ja Harvia +20 %) näyttää kiistatta yhdistävän se, että liiketoimintoja johdetaan Keski-Suomesta. Keskimäärin kuluvan vuoden pörssilistautujat ovat tähän mennessä tuottaneet 12 prosenttia, kun laskelma tehdään yleisöannin merkintähinnoilla ja sivuutetaan osingot. Vertailukohtana Helsingin pörssin yleisindeksi on nyt seitsemän prosenttia yli vuoden alun kurssitason.

Vaihtoehtoisesti on mahdollista verrata osakkeen nykykurssia annin merkintähinnan sijaan ensimmäisen kaupankäyntipäivän kurssitasoon pörssissä. Tällä perspektiivillä suuri kuva ei paljoa muutu, mutta Kojamon kohdalla merkintähinnan tarjoama seitsemän prosentin tuotto elokuun alkuun vaihtuu etumerkiltään seitsemän prosentin miinukseksi. Tämä johtuu siitä, että Kojamon osake tarjosi ensimmäisenä kaupankäyntipäivänään pörssin avauduttua liki 15 prosentin kurssinousun antihinnastaan. Tämä hekuma laantui varsin nopeasti.

Ylipäätään vuoden 2018 listautujien ensimmäisen päivän kurssinousu on jäänyt keskimäärin 1,5 prosenttiin. Jos siis olisit sijoittanut anteihin tuhat euroa, olisit voittanut antia kohden ensimmäisenä pörssipäivänä keskimäärin 15 euroa miinus kulut. Pikavoitot ovat olleet tiukassa.

Nähtävästi listautumisannit eivät ole olleet erityisen alihintaisia, vaan listautuneet yritykset ovat suotuisalla liiketoimintojensa kehityksellä tuottaneet enimmäkseen vasta antien jälkeen. Tänä vuonna pörssilistautuneen yrityksen keskimääräinen tuotto ensimmäisestä pörssipäivästä elokuun alkuun on kymmenisen prosenttia.

Pörssissä peruutuspeili on aina tuulilasia kirkkaampi. Siksi historia ei ole tae tulevasta. Silti yksittäiset listautumis­annit voivat olla jatkossakin menestystarinoita, mutta nyt eletään jo sitä suhdannevaihetta, jossa puhelinluettelon kokoinen listalleottoesite kannattaa aivan oikeasti lukea kannesta kanteen ajatuksella.

Ja ylipäätään osakesijoitusten tarkasteleminen on myös tulevaisuudessa perustelluinta pitkällä aikavälillä.

Kirjoittaja on Nordnetinosakestrategi ja sijoituskirjailija.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .