Kolumni: Technopoliksen kiinteistökauppa on hyvä uutinen – sijoittajat uskovat Jyväskylään

Uusien sijoittajien tulo kertoo Jyväskylän aseman vahvistumisesta, Jorma Rahkonen pohtii kolumnissaan.

Technopolis Oyj on osaltaan auttanut Jyväskylää kasvamaan, mutta yhtiön päätös jättää kaupunki on Jyväskylälle hyvä ratkaisu.

Technopoliksen lähtö ei ole yllätys, sillä yhtiön toimitusjohtaja Keith Silverang on roiminut Jyväskylää poikkeuksellisen rajusti viime vuosina. Pörssiyhtiön pomo on arvostellut kaupunkia siitä, että tämä ei ole hankkinut yhtiölle asiakkaita, kuten Kuopio ja Technopoliksen omistajiin kuuluva Oulu tekevät.

Kiukusta ovat saaneet osansa myös potentiaaliset asiakkaat, joille Technopoliksen tarjoama Lutakko ei ole aina kelvannut.

Kaupunki puolestaan on saanut syyttelyä siitä, että se suosii Technopolista.

Uusien sijoittajien tulo markkinaan ei kerro Jyväskylän aseman heikkenemisestä, vaan vahvistumisesta. Tänä vuonna Jyväskylän keskeisillä alueilla kiinteistökauppoja on tehty poikkeuksellisen paljon. Ostajat ovat tulleet kaupungin ulkopuolelta Jyväskeskuksen puolikkaan kauppaa lukuun ottamatta.

Kolmikulman osti Keskinäisen Työeläkevakuutusyhtiö Elon, Ruotsin valtion eläkerahasto Första AP-fondenin (AP1) ja Trevian Asset Management Oy:n yhteisyritys Agore Kiinteistöt, kauppakeskus Forumista suurimman osan amerikkalainen Cerberus. Jykes Kiinteistöt (nykyisin Jykia) myi ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö AB Sagaxille yli puolet kiinteistömassastaan noin 30 miljoonan euron hintaan.

Olisi aika hassua väittää, että sijoittajat ovat ostaneet huvin vuoksi sadoilla miljoonilla euroilla kiinteistöjä Jyväskylästä tänä vuonna. Ostokset on tehty siksi, että sijoittajat uskovat Jyväskylän menestymiseen ja saavat täältä tuottoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jättikauppa: Technopolis myy Innovan ja muut kiinteistönsä Jyväskylästä