Komissaari patistaa suomalaisyhtiöitä tasa-arvoon

Oikeuskomissaari Viviane Reding patistaa myös suomalaisyhtiöitä nimittämään enemmän naisia pörssiyhtiöiden hallituksiin.

Reding sanoo pohjoismaisten uutistoimistojen yhteishaastattelussa, että vaikka Suomessa naisia on näillä paikoilla tuplasti EU:n keskiarvoon nähden eli 27 prosenttia, on EU:n tavoitteeseen eli 40 prosenttiin vielä matkaa.

- Senkin voi todeta, ettei naisten lukumäärä ole aivan viime vuosina juuri kohentunut. Sama tilanne on Ruotsissa, Reding sanoo sähköpostihaastattelussa.

Luxemburgilaiskomissaari arvioi Suomen hyvän sijoittumisen heijastelevan vahvaa tasa-arvoperinnettä, joka näkyy myös siinä, että presidenttinä ja pääministerinä on jo ollut naisia. Osasyynsä lienee myös valtio-omisteisten yhtiöiden 40 prosentin säännöllä.

Reding pitää EU:n ulkopuolisen Norjan esimerkkiä naiskiintiöistä selkeänä onnistumisena, josta EU:n olisi syytä ottaa mallia. Siellä naisia on pörssiyhtiöiden hallituksissa 42 prosenttia.

Myös Tanska on hänen mukaansa oikealla tiellä uhatessaan sakolla yhtiöitä, joiden vuosikertomuksesta ei löydy pätevää suunnitelmaa tasa-arvon edistämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.