Komissio: Talouden näkymiä ympäröi suuri määrä epävarmuutta

Maailmankaupan epävarmuus ja brexit varjostavat EU:n talousnäkymiä. Komissio ennustaa, että talous kasvaa kahden seuraavan vuoden aikana, mutta aiempaa hitaammin.

Torstaina talousennusteensa julkaissut komissio varoittaa, että talouden näkymiä ympäröi suuri määrä epävarmuutta, ja ennusteita voidaan joutua vielä laskemaan.

Jännitteet maailmankaupassa pysyvät huolena, minkä lisäksi Kiinan talouskasvu voi hidastua ennakoitua jyrkemmin. Brexit-prosessi aiheuttaa sekin edelleen epävarmuutta.

Kasvu hidastui jo viime vuoden viimeisellä puoliskolla. Taustalla vaikutti muun muassa epävarmuus Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteista.

Komissio laskee tämän vuoden talouskasvuennustetta euroalueella peräti 0,6 prosenttiyksiköllä 1,3 prosenttiin. EU:n alueelle se ennustaa tänä vuonna 1,5 prosentin kasvua.

Bruttokansantuotteen kasvu sekä euroalueella että EU:ssa hidastui viime vuonna komission mukaan 1,9 prosenttiin edeltävän vuoden 2,4 prosentista.

Komissio odottaa myös Suomen talouskasvun hidastuvan. Kansantuotteen odotetaan kasvavan tänä vuonna 1,9 prosenttia, kun viime vuonna kasvu oli 2,5 prosenttia.

Ensi vuonna kasvu hidastuisi edelleen 1,7 prosenttiin.

Italia ajautui taantumaan

Italian talous sakkasi komission mukaan viime vuoden lopulla. Talouden hidastumisen taustalla arvioidaan olevan epävarmuus maan hallituksen toimista, mikä vähensi investointeja ja nosti rahoituskuluja.

Maan kansantuote painui kahtena perättäisenä neljänneksenä, ensin 0,1 prosenttia ja sen jälkeen 0,2 prosenttia, mikä tarkoittaa maan ajautumista taantumaan.

Kotimaisen epävarmuuden ohella taloutta heikensi komission mukaan maailmantalouden vedon hiipuminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.