Konkurssiin asetetun BioGTS:n toimittamassa laitoksessa isoja ongelmia – autoilijat eivät pääse tankkaamaan Mustankorkean biokaasua pariin viikkoon

Mustankorkean biokaasun tankkausasema suljettiin Jyväskylässä torstaiaamuna arviolta kahden viikon ajaksi. Mustankorkea Oy perustelee sulkemista sillä, että kaasunjalostusyksikön jatkuvien vakavien ongelmien vuoksi laitteisiin joudutaan tekemään huomattavia korjauksia.

Mustankorkean biokaasulaitoksen – ja sen kaasunjalostusyksikön – on toimittanut jyväskyläläinen BioGTS Oy, joka hakeutui alkuviikosta konkurssiin.

– Olemme saanut pidettyä laitosta toiminnassa jonkin verran, mutta se ei ole toiminut missään vaiheessa täydellä teholla, Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen kertoo.

Tässä vaiheessa kaasunjalostusyksikkö korjataan tilapäisellä ratkaisulla.

– Saamme sen käyttökuntoon todennäköisesti muutaman viikon päästä, mutta pysyvämpi ratkaisu saadaan vasta ensi vuonna, Martikainen selvittää.

– Tankkausaseman voimme avata uudelleen jo parin viikon päästä, kun saamme kaasun varastokontteihin tarvittavat laitteet kaasunpaineen nostamiseksi tankkaukselle riittävän korkeiksi.

Mustankorkea on päättänyt jo tilata uuden, noin miljoona euroa maksavan kaasunjalostusyksikön. Se saadaan käyttöön arvioiden mukaan kesään mennessä.

Tankkausaseman sulkeminen on hankala asia sekä yhtiölle että asiakkaille, vaikka autoilijat eivät jää kokonaan ilman kaasua. Jyväskylässä kaasuauton voi tankata Gasumin asemalla Vaajakoskella. Muiden toimijoiden kaasuasemia on lähiseudulla Laukaassa ja Joutsassa.

Viime vuoden elokuussa avattu Mustankorkean biokaasun tankkausasema on kasvattanut koko ajan suosiotaan. Kun ensimmäisinä kuukausina tankkauksia kertyi pari sataa kuukaudessa, määrä on ollut viime aikoina jo moninkertainen.

– Elokuussa myimme ennätysmäärän, yli 16 000 kiloa kaasua. Yksittäisiä tankkauksia oli yli 900, Martikainen kertoo.

Vuoden aikana uusia kaasuautoja on myyty ja rekisteröity kasvavalla tahdilla myös Keski-Suomessa. Esimerkiksi taksiautoilijat ja kuljetusliikkeet ovat kiinnostuneet biokaasusta.

Biokaasun kysynnän odotetaan kasvavan edelleen, kun Mustankorkean toinen kaasuntankkausasema saadaan käyttöön Jyväskylän Seppälässä. Tankkausasema sijoittuu Citymarketin parkkialueelle. Aseman rakentaminen alkaa ensi viikolla.

– Uskon, että se on valmis joulukuussa, Martikainen sanoo.

Mustankorkean biokaasu on liikennepolttoaine, joka tuotetaan omassa laitoksessa paikallisista biojätteistä, lannasta ja jätevedenpuhdistamon lietteistä.

Mustankorkea Oy uusii biokaasulaitostaan täyteen käyttökuntoon.

– Laitos on muilta osin kunnossa keväällä, mutta uutta kaasunjalostusyksikköä jouduttaneen odottamaan pidempään, Martikainen sanoo.

Mustankorkean konsulttina on itävaltalainen biokaasulaitosasiantuntija.

Yhtiön arvion mukaan biokaasulaitoksen kokonaishinta nousee remonttien jälkeen noin 12 miljoonaan euroon. Se on neljä miljoonaa euroa enemmän kuin laitoksen alkuperäinen hinta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .