Konsulttiyhtiö: Sähköyhtiöiden tulokset pian kuralla

Konsultointiyritys Accenture ennustaa, että sähköyhtiöiden tulokset romahtavat seuraavan kymmenen vuoden kuluessa. Romahduksen aiheuttavat energiatehokkuuden lisääntyminen ja hajautetut energialähteet, kuten aurinkopaneelit.

Accenturen mukaan sähkön kysynnän väheneminen voi aiheuttaa vuositasolla jopa yli 60 miljardin euron tulomenetyksiä sähköyhtiöille Euroopassa vuoteen 2025 mennessä. Yhdysvalloissa energiayhtiöiden mahdollisiksi tulonmenetyksiksi arvioidaan 48 miljardia dollaria vuodessa.

Kiinnostus hajautettuihin energialähteisiin ja energiatehokkuuteen johtuu kuluttajien asennemuutoksesta, teknologian halventumisesta sekä sähkön hinnan noususta.

61 prosenttia tutkimukseen osallistuneista johtajista uskoo hajautetun energiantuotannon, kuten aurinkopaneeleiden, pienentävän yhtiönsä liikevaihtoa huomattavasti tai kohtalaisesti, kun viime vuonna näin arvioi 43 prosenttia vastaajista.

Sähköyhtiöiden muutettava toimintaansa

Kuluttajien irtautuminen kokonaan energiaverkosta tai energiaverkon jääminen varajärjestelmäksi on kuitenkin epätodennäköistä ja kallista lähivuosina. Arvioiden mukaan vain 11 prosenttia kuluttajista Euroopassa ja 12 prosenttia Yhdysvalloissa on energiaomavaraisia vuoteen 2035 mennessä.

– Selvitäkseen kysynnän huomattavista muutoksista sähköyhtiöiden täytyy muuttaa liiketoimintamallejaan perusteellisesti, sanoo Accenturen energiatoimialan Suomen johtaja Olli-Pekka Lumijärvi.

– Energiayhtiöiden tulisi panostaa aktiiviseen vuoropuheluun verkon toiminnasta vastaavien viranomaisten ja lainsäätäjien kanssa sähkönjakeluliiketoiminnan turvaamiseksi pitkällä aikajänteellä. Tärkeitä toimenpiteitä ovat myös hinnastorakenteen uudistaminen, uusien markkinoiden avaaminen ja energiatukien huomioon ottaminen liiketoiminnan kehittämisessä, hän jatkaa.

Accenturen Digitally Enabled Grid -tutkimus kartoitti digitalisoituvan energiaverkon haasteita ja mahdollisuuksia. Tutkimukseen vastasivat muiden muassa 85 energiayhtiöiden johtajat 20 maassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .