Koodinmurtaja Alan Turing pääsee uuteen 50 punnan seteliin

Toisen maailmansodan aikainen koodinmurtaja, matemaatikko Alan Turing saa kuvansa uuteen 50 punnan seteliin, kertoi Britannian keskuspankki maanantaina.

Turingilla oli keskeinen rooli varhaisten tietokoneiden kehittäjänä, mutta hänen uransa katkesi homoseksuaalisuudesta tulleeseen tuomioon vuonna 1952. Turing kuoli syanidimyrkytykseen vuonna 1954 mahdollisesti itsemurhan tehtyään.

–  Alan Turing oli loistava matemaatikko, jonka työllä on ollut valtava vaikutus siihen, miten me elämme tänään, sanoi Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney uuden setelin paljastustilaisuudessa Manchesterissa.

Tietojenkäsittelytieteen ja tekoälyn isänä sekä sotasankarina Turingilla oli kauaskantoinen ja uraauurtava merkitys, Carney kuvaili.

Kuningatar Elisabet II armahti Turingin postuumisti vuonna 2013. Neljä vuotta myöhemmin Britanniassa armahdettiin niin kutsutulla Alan Turing -lailla yli 50  000 miestä, jotka oli tuomittu homoseksuaalisista teoista aiemman lainsäädännön perusteella.

Pääministeri Theresa Mayn mukaan on paikallaan, että Turingin perintöä ja seksuaalivähemmistöjen panosta Britannialle muistetaan uudessa 50 punnan setelissä.

Elokuva nosti esiin Turingin roolin Enigman murtajana

Uusi 50 punnan seteli otetaan käyttöön vuonna 2021. Seteliin tulee Turingin kuva vuodelta 1951.

Turingin sota-ajan rooli saksalaisten Enigma-salauslaitteen murtajana sai huomiota vuoden 2014 elokuvassa The Imitation Game, jossa Turingia näytteli Benedict Cumberbatch.

Britannian keskuspankki tuo puntaseteleihin uusia henkilöitä, kun se ottaa käyttöön modernin setelisarjan.

Uuden 20 punnan setelin kääntöpuolelle valittiin taidemaalari J.M.W. Turnerin kuva. Seteli otetaan käyttöön ensi vuonna.

Uudet viiden ja kymmenen punnan setelit on jo laskettu liikkeelle. Niissä esiintyvät sota-ajan pääministeri Winston Churchill ja kirjailija Jane Austen. Kaikkien puntasetelien etupuolella on kuningattaren kuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.