Korealaiset sitoutuivat risteilyaluksien rahoitukseen

Turun-telakalla rakenteilla olevien TUI-risteilyalusten rahoitus on varmistunut. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan rahoituksen epävarmuudet on ratkaistu ja osapuolet ovat vahvistaneet sitoumuksensa.

Tämä tarkoittaa, että telakkayhtiö STX Finlandin korealainen emoyhtiö on saanut ratkaistua rahoitukseen liittyvät epävarmuutensa. Taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut emoyhtiö saa pankeilta hätälainaa yli 400 miljoonaa euroa, josta neljännes on jo maksettu.

STX:n Suomen-telakoiden toiminnan on pelätty keskeytyvän rahoitusongelmien vuoksi. Korealainen emoyhtiö on kuitenkin vakuuttanut, että Turun ja Rauman telakat ovat turvassa.

Valtion vastuut rahoituksessa pysyvät ennallaan. Valtio on sitoutunut myöntämään yhteensä 31 miljoonaa euroa laivanrakennuksen innovaatiotukea ja hankkimaan Turun maa-alueen omistukseensa. Rahoituksen muiden osapuolten vastuut ovat liikesalaisuuksia.

Risteilijöiden on tarkoitus valmistua vuosina 2014-2015.

Turun telakan varapääluottamusmies Juha Jormanainen on tyytyväinen päätökseen. Hän uskoo, että tammikuussa aloitettuja yt-neuvotteluja päästään nyt jatkamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.