Korkoruuvi kiristymässä Yhdysvalloissa – Keskuspankilta odotetaan koronnostoa

Trump-rallin keskellä markkinoiden katse jo ensi vuoden korkoliikkeissä

Odotettu korkonykäys Yhdysvalloissa on toteutumassa tällä viikolla. Yhdysvalloissa pörssikurssit takovat ennätyksiä ja talous porskuttaa kasvussa. Ennen presidentinvaaleja nähdyt markkinahuolet ovat vaihtuneet pörsseissä Trump-ralliin.

Yhdysvaltain keskuspankilta Fediltä odotetaan markkinoilla yleisesti koronnostoa keskiviikkona. Koronnostoa on odotettu pitkin vuotta, mutta talouden epävarmuudet ovat lykänneet sitä.

– Kaikki puhuu sen puolesta, että nyt on otollinen ja hyvä hetki Fedille nostaa, sanoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Odotuksissa on 0,25 prosenttiyksikön koronnosto. Fed nosti ohjauskorkonsa 0,25–0,5 prosenttiin viime joulukuussa. Sitä ennen korko oli 0–0,25 prosentissa vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien.

Talouden kuvaa sekoittaa tällä hetkellä epävarmuus Yhdysvaltojen presidentinvaalit voittaneen Donald Trumpin tulevasta politiikasta.

– Ilman Trumpiakin oli todennäköistä, että korko nousee ja nyt Trumpin talouspoliittisen virityksen huomioiden keskuspankilla on varmaan tarvetta vähän niin kuin ennalta lähteä nostamaan korkoa ennen kuin Trump on edes astunut virkaan, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Ylilyöntejä optimismissa

Odotukset Trumpin mahdollisista investointiohjelmista ja veronalennuksista ovat nostaneet pörssikursseja reippaasti.

–Markkinat ovat ottaneet tämän valinnan vastaan hyvin myönteisesti. On varmasti pieniä ylilyöntejä siinä optimistisuudessa, mitä tällä hetkellä näemme, Schauman sanoo.

Inflaatio-odotusten nousu on puskenut pitkiä korkoja ylöspäin ja tämä on näkynyt esimerkiksi valtionlainojen koroissa Euroopassakin.

– Trump on toteuttamassa talouspolitiikkaa, jonka arvellaan nostavan inflaatiota merkittävästi ja ylikuumentavan taloutta, sanoo Kuoppamäki

Finanssikriisin jälkeen talouskasvu on jatkunut Yhdysvalloissa pitkään, vaikka vauhti ei ole aina päätä huimannut. Kuoppamäen mukaan se on johtanut tilanteeseen, missä työttömyysaste on painunut tasolle, jossa yleensä palkkainflaatio lähtee kiihtymään.

Kun koronnosto keskiviikkona on jo markkinoiden odotuksissa, niin Schaumanin mukaan mielenkiintoisampaa onkin, miten Fed arvioi tulevaisuutta.

Markkinoilla on ennakoitu keskuspankin jatkavan koronostoja ensi vuonna pariin otteeseen, ja muutokset näiden askelmerkeissä kiinnostavat markkinoita.

Samalla kun Yhdysvalloissa vedetään jo ohjauskorkoa ylöspäin, niin Euroopan keskuspankki on edelleen elvytysvaihteella.

– Se aika, että EKP lähtee nostamaan ohjauskorkoa, on vielä kaukana tulevaisuudessa, Kuoppamäki totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.