Koronakevät ja helle nostaneet esiin vakavia puutteita työmailla

Koronakevät ja jatkuva helle ovat tuoneet esille vakavat puutteet rakennusalan työmaiden sosiaalitiloissa, kertoo Rakennusliitto. Liiton mukaan puutteita on sosiaalitilojen laadussa, määrässä ja hygieniassa.

Rakennusliitto huomauttaa, ettei henkilöstötiloja yleisesti viilennetä ilmastointilaiteilla. Työn tauottaminen ja elpyminen ei onnistu kuumissa sosiaalitiloissa. Monilla rakennusalan työpaikoilla sosiaalitilojen taso ei vastaa nykyisen työturvallisuussäätelyn tasoa.

Rakennusliitto edellyttää rakentamista koskevien sosiaalitilamääräyksien ja rakentamista koskevan työturvallisuussäätelyn päivittämistä vastaamaan nykyvaatimuksia. Nykyvaatimuksen mukaista on se, että rakentajien sosiaalitiloja ja työilmaa viilennetään kesähelteillä.

–  Parhaat, työturvallisuudelle orientoituneet rakennusalan yritykset ovat oma-aloitteisesti alkaneet viilentää sosiaalitiloja ilmastointilaitteilla. Vapaaehtoisuudella ja omatoimisuuteen perustuvalla sosiaalitilojen viilentämisellä ei kuitenkaan saavuteta nykyvaatimusten mukaista tilannetta, Rakennusliitto arvioi tiedotteessaan.

Tukahduttavaa erityisesti torninostureissa

Liitto kiinnittää huomiota erityisesti torninosturikuljettajien tilanteeseen.

–  Torninosturikuljettajat vastaavat työmaan kaikkein vastuullisimmista nostotöistä. Lasisessa, usein ilmastoimattomassa torninosturin ohjaamossa lämpötila saattaa nousta huimiin lukemiin helteisinä päivinä, Rakennusliitto kertoo.

Liiton mukaan tuhansien kilojen taakkojen nostaminen muuttuu vaaralliseksi, kun torninosturinkuljettajan vointi heikkenee kuumuudessa.

Rakennustyömaiden pakkotahtisuuden ja kiireen vuoksi työn tauottaminen jää kuljettajan osalta monesti toteutumatta, Rakennusliitto huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Keski-Suomen maaseutu saa rahoitusta poikkeusaikanakin – Epävarmuus näkyy erityisesti investoinneissa

Upeat kesäsäät toivat Jyväskylän terassiravintoloille "unelmastartin", mutta sisätiloissa on vaikeampaa – "Tänä vuonna ei missään nimessä päästä normaaliin tilanteeseen"

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Suomen merkittävin laserleikkauksen keskittymä syntyi kaikessa hiljaisuudessa Keuruun Haapamäelle – Naapuriyritysten valtavat koneet taivuttavat kirkasmetallista mitä tahansa tarvitaan

Jyväskylä neuvottelee lentojen jatkumisesta valtion ja Finnairin kanssa: "Jos kaupallinen kannattavuus palautuu, myös lennot palautuvat"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

Norjalainen yritys ostaa Pilke päiväkodit -yrityksen – ei henkilöstövaikutuksia

Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Privanet Capital Marketsille seuraamusmaksu – syynä virheelliset tiedot Lapis-yhtiöistä

Epävarmuus OIkiluoto 3:n valmistumisajasta jatkuu, tietoa aikataulusta luvassa elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.