Kotimainen käsityö lumosi liikemiehen – Multian Kynttiläpaja Kalevantuli vaihtoi omistajaa

Multian keskustassa toimivan Kynttiläpaja Kalevantuli Oy:n omistaja on vaihtunut. Uusi toimitusjohtaja, pitkän uran erilaisissa kansainvälisissä yrityksissä tehnyt helsinkiläinen Göran Weber kuvaa pajan olevan perheyritys, joka yhdistää kotimaisen käsityön ja ainutlaatuisen designin.

– Olen työskennellyt useissa yrityksissä, joiden kotimarkkinat ovat olleet lähes koko Itämeren alue. Ajattelin aina, että olisi mahtavaa hankkia oma yritys, jonka perusta olisi suomalaisessa työssä. Tutkin lahjatavara- ja kynttiläalaa, helmikuussa tulin ensi kerran Multialle ja toukokuussa tehtiin yrityskaupat.

Kalevantulen perustaja on artesaani Reeta Kunelius. Palkintojakin saaneen, vuosien varrella osakeyhtiöksi muuttuneen yrityksen toinen osakas on ollut pajalla työskentelevä Niina Riikonen. Weber sanoo heidän jatkavan töissä ainakin alkuun, sillä kaksikon osaaminen on kullanarvoista.

Uuteen omistajakaartiin kuuluvat Weberin lisäksi perheen aikuiset pojat Richard, Christopher ja Oscar.

– Myös vaimoni Monica avittaa. Hän oli jo kanssani Multian juhlaviikon toritapahtumassa myymässä kynttilöitä. Minunkin tekemäni kynttilät kävivät kaupaksi kakkoslaatuna, Weber nauraa.

Kalevantulessa Weber sanoo ihastuneensa laadukkaisiin tuotteisiin – huolella suunniteltuihin ja käsityönä valmistettuihin parafiini- ja soijakynttilöihin – ja yrityksen kompaktiin, hyvin hoidettuun toimintaan.

– Multian kylässä keskellä Suomea käsin valettavissa tuotteissa on potentiaalia. Lähtökohtiamme ovat jatkossakin kotimaisuus ja persoonallisuus, massatuotanto ei ole meidän sävel. Yrityksen nimikin on mielenkiintoinen: se tarkoittaa kaukaista salamaa, jota et kuule.

Viikoittain Multialla työskentelevä Weber vastaa rahoituksen lisäksi esimerkiksi logistiikasta ja myynnistä. Christopher Weber taas kertoo ottaneensa kontolleen markkinoinnin ja viestinnän.

– Kynttilöille on jo hankittu Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus, työntekijämäärää on lisätty aiemmasta 2–4:stä 8:aan, ja pajalla tehdään kiivaasti tulevaa sesonkia, kaksikko iloitsee.

Yritystilat, joissa paja ja myymälä toimivat, omistaa Multian kunta. Ne mahdollistavat tuotannon kasvattamisen, mutta varastoa tarvittaisiin lisää. Kaikki järjestelyt ovat sujuneet Weberin mukaan niin hyvin, että hän uskoo tuonkin pulman ratkeavan. Seudulla tunnutaan puhallettavan yhteen hiileen, hän kiittelee.

Yrityksen vuosiliikevaihto on ollut jonkin verran alle 200 000 euroa. Niillä luvuilla Weber ei kuitenkaan päätään vaivaa.

– Visioita hurjista, yhtäkkisistä kasvuluvuista ei ole, mutta sopivassa tahdissa on kasvettava, jotta yritys pyörii omillaan. Ja aina pitää tietenkin kehittää ja kehittyä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .