Kotimainen kalankasvatus jää naapurimaiden jalkoihin

Kotimaisen kasvatetun kalan tuotanto putoaa samalla, kun kalaa tuodaan ulkomailta yhä enemmän. Viime vuonna suomalaiset yritykset tuottivat hieman alle 12 miljoonaa kiloa kalaa elintarvikekäyttöön. Määrä on viime vuosien pienimpiä ja merkittävästi pienempi kuin 90-luvun huippuvuosina.

Kasvatetun kalan tuonti kasvaa sen sijaan jatkuvasti. Esimerkiksi norjalaista lohta tuotiin maahan viime vuonna yli 23 miljoonaa kiloa.

Yrittäjien mukaan kalankasvatusta jarruttaa tiukka ympäristölupakäytäntö. Suomessa myönnettävät ympäristöluvat mahdollistavat pienempien kasvatuslaitosten pitämisen kuin naapurimaissa. Muutamat yrittäjät ovatkin laajentaneet toimintaansa Ruotsiin.

Odotettua kasvua alalla ei ole Suomessa nähty, tunnustaa maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Timo Halonen.

- Olisi tärkeää, että pystyisimme hallitusti kasvattamaan muun muassa kirjolohen tuotantoa, sanoo Halonen.

Ministeriössä etsitään parhaillaan keinoja, joilla ala saataisiin kasvuun.

Muualla maailmassa kalankasvatus on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Jo lähes puolet maailmalla syödystä kalasta on viljeltyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.