Kotitaloussähkön hinta ennätyskorkealla

Kotitalouksien sähkön hinta on noussut ennätyskorkeaksi. Energiamarkkinaviraston mukaan kerrostalokuluttajan sähkön kokonaishinta nousi joulukuun alussa 16,1 senttiin kilowattitunnilta. Tyypillinen pientalokuluttaja maksoi 13,8 senttiä kilowattitunnilta.

Tukkuhinta on noussut vielä nopeammin kuin vähittäishinta. Pohjoismaiden sähköpörssin Suomen aluehinta on kohonnut peräti 14,6 senttiin kilowattitunnilta, mutta keskiviikkona se kääntyi jälleen laskuun. Päivähinta on ollut tiistaita korkeampi vain kerran, tammikuun alussa.

Nousu on kiihtynyt, koska alkutalvi on ollut poikkeuksellisen kylmä. Sähkön huippukulutustunnin hinta on käynyt koleimpina talvina vielä tätä kovempana.

Helsingin Energia ilmoitti keskiviikkona korottavansa yleissähkön myyntihintaa helmikuussa runsaat 7 prosenttia. Yhtiö perusteli korotusta sähkön hankintakustannusten nousulla.

Sähkön hintaan kohdistuu lähikuukausina edelleen vahva nousupaine. Markkinatekijöiden lisäksi veronkorotukset nostavat sähkön hintaa keskimäärin noin sentillä kilowattitunnilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.