Kreikalta vaaditaan uudistuksia viimeistään torstaina

Kreikalle on annettu torstaihin asti aikaa esittää yksityiskohtaiset suunnitelmat, millaisia talousuudistuksia maa aikoo tehdä uuden tukiohjelman vastineeksi. Kreikan pitää esittää myös virallinen pyyntö uudesta tukiohjelmasta, koska edellinen umpeutui viime viikolla.

– Minun on tänään todettava selvästi ja suoraan: viimeinen takaraja on viikon lopussa, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk lehdistötilaisuudessa.

Kreikkaa koskevat eräpäivät ovat paukkuneet kevään aikana useaan kertaan. Aika on käynyt hyvin vähiin, sillä Kreikan pankeista uhkaa loppua käteinen jo lähipäivinä, jos tilanne junnaa paikallaan.

– Kyvyttömyys sopuun voi johtaa konkurssiin Kreikassa ja sen pankkijärjestelmän maksukyvyttömyyteen, Tusk sanoi.

EU on laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman Kreikan mahdollisen euroeron varalta, sanoo komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

– Komissio on valmistautunut kaikkeen. Meillä on suunnitelma Kreikan euroeron varalle, humanitaarinen suunnitelma sekä suunnitelma Kreikan pitämiseksi euroalueessa, Juncker vakuutti.

Euroalueen johtajien hätäkokous päättyi illalla Brysselissä. Kaikkien EU-maiden johtajien on määrä kokoontua uuteen huippukokoukseen jo sunnuntaina. Tuolloin tarkoituksena on arvioida Kreikan tukipyynnön ja talousuudistusten pohjalta, voidaanko neuvottelut uudesta lainaohjelmasta käynnistää.

Jos neuvottelut saadaan käyntiin, Kreikalle voitaisiin periaatteessa myöntää uutta tukilainaa jo parin viikon sisällä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Euroopan kriisirahastosta EVM:stä on mahdollista myöntää rahoitusta nopealla aikataululla. Kreikalla on kriittinen eräpäivä jo 20. heinäkuuta, jolloin maalla erääntyy noin 3,5 miljardin euron edestä lainoja Euroopan keskuspankille EKP:lle.

EKP pitää pankkeja pystyssä

Saksan ja Ranskan johtajien mukaan EKP pitää Kreikan pankit pystyssä sunnuntaihin asti. Kreikan pankkijärjestelmä seisoo EKP:n luvalla myönnetyn hätärahoituksen varassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi, ettei ole "äärettömän optimistinen" ratkaisun löytymisestä sunnuntaina. Hänen mukaansa huippukokous kuitenkin kutsuttiin koolle, koska tilanne on niin vaarallinen.

Merkelin mukaan Kreikka tulee tarvitsemaan useita vuosia jatkuvan ohjelman päästäkseen jaloilleen. Merkel torjui ajatuksen Kreikan velkojen leikkaamisesta.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kuvailee illan neuvotteluja positiivisiksi ja sanoo, että tavoite on päästä sopuun viikon loppuun mennessä. Hänen mukaansa Kreikka on valmis kattaviin uudistuksiin kestävää lainaratkaisua vastaan.

– Kreikka jatkaa ponnistelujaan neuvotteluissa aseinaan kansalta saatu mandaatti ja halu löytää kestävä sopu, joka tuo pisteen tälle tarinalle ja takaa ulospääsyn kriisistä, Tsipras sanoi kokouksen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.