Kreikan Tsipras yhä optimistinen sovusta velkojien kanssa

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras luottaa yhä siihen, että maa pääsee lainoittajiensa kanssa sopuun. Tsipras sanoi ensimmäisen EU-huippukokouksensa jälkeen, että keskusteluissa euroryhmän puheenjohtajan kanssa tapahtui edistystä.

Tsipras ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sopivat, että sovittelu Kreikan lainaohjelman kohtalosta jatkuu lähipäivinä. Kyseessä on sikäli edistysaskel, että keskustelut oli ehditty vetää kokonaan jäihin.

Tsipras ei halunnut käyttää velkojien edustajista sanaa troikka, koska sillä on liian karvas maku Kreikassa.

EU-huippukokouksen jälkeen EU-johtajien puheissa vilisi epämääräisiä termejä. Kreikkaa yritetään saada neuvottelupöytään puhumalla "troikan" sijaan "instituutioista" ja neuvottelujen sijaan "teknisistä" keskusteluista.

Tsipras omaksui vaivattomasti uuden termistön. Ensimmäisen huippukokouksensa jälkeen hän lupasi jatkaa sovittelua maan lainaohjelman kohtalosta "instituutioiden" kanssa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi olevansa varovaisen toiveikas, että jonkinlainen ratkaisu ohjelman jatkamisesta löytyy lähipäivien aikana.

- Keskustelu käydään instituutioiden kanssa - - siis niiden instituutioiden, joita tänä päivänä ei enää troikaksi kutsuta, Stubb sanoi kokouksen jälkeen.

- Meille ei ole oikeastaan väliä siitä, miksi näitä kutsutaan, kunhan ohjelma on kutakuinkin samanlainen kuin aikaisemmin, kunhan ehdot ovat kutakuinkin samanlaiset kuin aikaisemmin ja kunhan instituutiot, jotka valvovat ehtoja, ovat kutakuinkin samat kuin aikaisemmin.

Osapuolten on tarkoitus jatkaa tänään sovittelua, jolla pohjustetaan maanantain euroryhmän kokousta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.