Kreikan rahoitusmarkkinoilla luotetaan vielä sovun syntymiseen

Kreikan rahoitusmarkkinat reagoivat tiistaina melko maltillisesti siihen, että Kreikan lainajärjestelyistä käydyt neuvottelut maanantaina päättyivät tuloksetta. Markkinoilla luotetaan yhä, että Kreikan hallitus ja eurooppalaiset velkojat saavat lopulta aikaan kompromissin, joka estää Kreikan joutumisen ulos eurosta.

- Toistaiseksi oletamme, että järki voittaa eikä tämä elokuva pääty katastrofiin, sanoi Henderson Global Investors -sijoitusyhtiön edustaja Paul O'Connor uutistoimisto Reutersille.

Ateenan pörssin keskeinen indeksi oli illansuussa enää noin yhden prosentin laskussa, mikä on Kreikan rajusti heiluvilla markkinoilla vähäinen muutos. Kreikan pankkien kurssit painuivat hieman jyrkemmin.

Kreikan valtionlainojen korot liikahtivat ylöspäin, mutta vain lievästi. Kreikan kymmenvuotisen lainan korko kohosi nyt 10,52 prosenttiin, kun se viime viikolla kävi ylimmillään lähes 12 prosentissa.

Euroopan keskuspankin (EKP) on määrä keskiviikkona päättää, saako Kreikan keskuspankki yhä jatkaa ELA-hätärahoitusta kreikkalaispankeille vai ei. ELA-rahoitus on Kreikalle elintärkeä. Markkinoilla pidettiin epätodennäköisenä, että EKP kieltäisi sitä niin kauan, kun neuvotteluratkaisusta kriisiin vielä on toiveita.

Nopea ratkaisu epätodennäköinen

Ratkaisua Kreikan rahoituskriisiin ei ole odotettavissa ennen kuun loppua, arvioi finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen. Tämänhetkiseen asetelmaan on hänen mukaansa vaikea nähdä nopeaa ratkaisua.

Euromaiden valtiovarainministerien eilinen kokous Kreikan rahoitusongelmista kirkasti Heiskasen mukaan sen, millaisesta pattitilanteesta on kysymys. Todennäköisyys kompromissiin saavuttamisesta on nyt pienentynyt ja umpikujan mahdollisuus kasvanut.

Heiskanen arvioi, että Kreikka ei hae jatkoaikaa tukiohjelmaan.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin mukaan Kreikka on valmis hakemaan jatkoaikaa "lainasopimukseen", jos ehdot määritetään etukäteen riittävän tarkasti.

Varoufakisin mukaan muut euromaat tarjosivat eilen esitystä, jossa ehtoja ei määritetty selvästi. Kokousluonnoksessa puhuttiin vain nykyiseen ohjelmaan sisältyvästä "joustavuudesta", jota voidaan hyödyntää.

Tukiohjelman jatkamisen sijaan Varoufakis puhui toistuvasti "lainasopimuksen" jatkamisesta. Hän ei antanut selvää vastausta siihen, mitä eroa termeillä on.

Varoufaksin mukaan Kreikka on tarjonnut selvät ehdot lainasopimuksen jatkamiselle. Ne sisältävät muun muassa sen, että pienimpiä eläkkeitä ei saa leikata eikä arvonlisäveroa korottaa jatkon aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.