Kreikan vaali-ilta päättyi karnevaaleihin epävarmoissa tunnelmissa

Kreikan kansanäänestyksessä ei-äänet ovat voittaneet. Äänestämään saapuneista kreikkalaisista 61 prosenttia äänesti ei ja 38 prosenttia kyllä. Äänestysaktiivisuus oli 62,5 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Kreikan sisäministeriön julkaisemista laskelmista.

Kreikan hallitus oli vedonnut kansaan, jotta se äänestäisi Kreikalle tarjotun lainaohjelman ehtoja vastaan.

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa kansanäänestysilta päättyi karnevaalitunnelmaan jo aiemmin eilen, kun ei-kannan voitto alkoi käydä selväksi. Syntagma-aukiolla meininki oli vielä alkuillasta vaisu, ja paikalla olevan STT:n toimittajan Anne Salomäen mukaan paikalla näytti olevan lähes yhtä paljon sekä paikallisen että kansainvälisen median edustajia kuin tavallisia ateenalaisia.

Ääntenlaskun edetessä keskustaan kerääntyi tuhansia ihmisiä, jotka juhlivat äänestystulosta jo ennen sen virallista julistamista. Kreikan liput liehuivat, rummut soivat ja laulu raikasi. Monien rintapielessä näkyi oxi-tarra eli kansanäänestyksessä ei-puolta kannattaneiden tunnus.

Toisin kuin Kreikan velkojien edustajat, monet ei-vaihtoehdon kannattajat eivät pidä eurosta lähtemistä vaihtoehtona. Heidän mukaansa pääministeri Tsipras saa nyt kansanäänestystuloksen turvin neuvoteltua velkoihin kohtuullisemmat ehdot, joiden avulla kriisiin saataisiin viimein ratkaisu ja kreikkalaisten kurjuus hellittää.

– Kaikkia kanssamme keskustelleita paikallisia äänestyskannastaan huolimatta yhdistää se, että he haluavat epävarmuuden päättyvän. Monia kiukuttaa sekin, ettei kriisi edes ole tavallisten kansalaisten syytä. Muutamat ovat kommentoineet, että hallitus kuitenkin väärin perustein tekee nyt muusta Euroopasta syyllisen, kun vika on heidän mielestään pääosin Kreikan aiempien hallitusten omissa toimissa, Salomäki kertoo Ateenasta.

Tsipras kiitteli, Eurooppa ei

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras arvioi, että ei-äänten ilmeinen voitto Kreikan kansanäänestyksessä on rohkea valinta kreikkalaisilta. Hänen mukaansa äänestyksessä käännettiin Kreikan historian lehteä ja osoitettiin, että demokratia ei suostu kiristyksen kohteeksi.

Tsipras sanoo olevansa varma, että tulos ei johda yhteentörmäykseen Euroopan kanssa. Pääministerin mukaan ei ole helppoja ratkaisuja, mutta jos molemmat osapuolet sitä haluavat, oikeudenmukaisia ratkaisuja löytyy.

Kreikka lähtee Tsiprasin mukaan tänään neuvottelupöytään tavoitteena maan pankkijärjestelmän toiminnan palauttaminen.

– Olemme valmiita jatkamaan neuvotteluja uudistusohjelmasta. Velkakysymys tulee neuvottelupöytään, hän sanoi.

Pääministerin mukaan Kreikka ei vastannut nyt siihen, onko se mukana Euroopassa vai ei.

– Äänestyksen viesti on se, että on löydettävä elinkelpoinen ratkaisu.

Tsipras kertoi pyytävänsä Kreikan presidenttiä kutsumaan maan puolueiden johtajat koolle tänään.

Euroopassa ei-äänistä oltiin vähemmän innoissaan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoo kutsuneensa euroryhmän koolle huomenna Kreikan kansanäänestyksen tuloksen takia. Ranska ja Saksa ovat pyytäneet kokousta.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Tusk, Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi ja Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem pitävät puhelinkokouksen jo tänään.

Dijsselbloem korosti, että nyt on Kreikan johdon vastuulla esittää uusia ratkaisuehdotuksia. Euroryhmän puheenjohtaja luonnehti Kreikan äänestyksen tulosta "hyvin valitettavaksi".

Suomessa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi kansanäänestystä tiedotteessaan toteamalla Kreikan kansan valinneen epävarman polun.

Sipilän mukaan Kreikan hallituksen on nyt kerrottava muille euromaille, miten se aikoo vakauttaa maan tilanteen ja löytää ratkaisut maansa ongelmiin. Sipilän mukaan vastuu on Kreikalla, eikä aikaa ole tuhlattavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.