Kreikka antoi periksi ja saa neljän kuukauden jatkoajan

Kreikka ja muu euroryhmä ovat päässeet sopuun maan uusista lainaehdoista.

Kreikan toiselle lainaohjelmalle annetaan neljä kuukautta lisäaikaa, kun maa oli pyytänyt kuutta kuukautta. Lainaohjelma olisi erääntynyt ensi viikon lauantaina.

Euromaiden valtiovarainministerit päättivät asiasta sen jälkeen, kun Saksan ja Kreikan valtiovarainministerit olivat löytäneet IMF:n kanssa alustavan sovun.

Sopu on kuitenkin vasta alustava, sillä Kreikka lupasi toimittaa täyden listan uusista toimista maanantaiksi. Euroryhmä toteaa lausunnossaan, että Kreikka sitoutuu vuonna 2012 tehtyihin sitoumuksiin budjettiylijäämästä. Tavoitteissa otetaan kuitenkin huomioon kuluvan vuoden taloudellinen tilanne, mikä saattaa tarkoittaa sitä, että Kreikka voi hiukan tinkiä ylijäämätavoitteesta.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan Suomen tavoitteet toteutuivat täysimääräisinä Kreikan lainaneuvotteluissa. Ohjelma jatkuu ehdollisena, eikä lisärahaa tarvittu.

Ratkaisun odotetaan rauhoittavan tilanteen kesäkuuhun asti. Kreikan ja euroryhmän näkemyserot ovat silti edelleen syvät.

- Tämä oli ensimmäinen askel luottamuksen jälleenrakentamisessa, sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem korosti, että muutokset Kreikan hallituksen poliitiikassa eivät saa uhata taloudellista vakautta.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoo euromaiden löytämän sovun olevan pieni askel uuteen suuntaan.

Varoufakis sanoi euroryhmän kokouksen jälkeen, että neljän kuukauden aikana Kreikka rakentaa uudelleen suhdettaan Eurooppaan ja kansainväliseen valuuttarahastoon IMF:ään. Hän kertoi olevansa sitoutunut siihen, ettei hän tee yksipuolisesti sellaisia ratkaisuja, jotka murentavat Kreikan budjetin.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli pyytänyt EU-presidentti Donald Tuskia kutsumaan koolle ylimääräisen huippukokouksen sunnuntaiksi, jos euroryhmässä ei olisi saatu ratkaisua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

Puukauppa on virkoamassa lomakaudesta, kertovat keskisuomalaiset metsänhoitoyhdistykset – hinnat pysyneet hyvällä tasolla koko kesän

Entinen tuotantojohtaja vaatii Alvalta noin 200 000 euron korvauksia irtisanomisesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.