Kreikka-huolet ja halpa öljy painoivat pörssikursseja

Euroopan pörssit päätyivät tiistaina hienoiseen laskuun koko päivän heilunnan jälkeen. Japanin Nikkei-indeksi sen sijaan jäi alimmalle tasolleen sitten viime vuoden maaliskuun.

Markkinoita vaivaa huoli Kreikan velkataakasta ja siitä, että maa jättäisi euroalueen. Myös öljyn hinnan jatkuva lasku painoi erityisesti energiayhtiöiden osakekursseja. Öljyn hinta romahti tiistaina alimmalle tasolleen viiteen ja puoleen vuoteen.

Öljyn hintaa rokotti erityisesti maailman suurimman öljynviejän Saudi-Arabian päätös laskea virallista myyntihintaansa Eurooppaan. Saudi-Arabian on toivottu leikkaavan tuotantoaan, mutta tiistaina maan kuningas Abdullah sanoi puheessaan maan vastaavan halpaan hintaan "rautaisella tahdolla". Tämä tarkoittanee sitä, ettei maa vähennä tuotantoaan, koska pelkää menettävänsä markkinaosuuttaan.

Öljyn hinnan lasku näkyy myös ruplan kurssissa, joka on jatkanut laskuaan. Aamun kaupankäynnissä rupla heikentyi noin neljä prosenttia suhteessa dollariin ja euroon.

Yhdellä dollarilla sai noin 64 ruplaa ja yhdellä eurolla 76 ruplaa.

- Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä huokeammat energian hinnat vaikuttavat kasvuun myönteisesti. Lyhyemmällä aikavälillä monet katsovat kuitenkin, että tämänhetkinen öljyn hinnan voimakas putoaminen on merkki siitä, että talouskasvu erityisesti euroalueella ja Kiinassa ei kohene lähiaikoina, sanoi Peregrine & Black -välitysliikkeen vanhempi analyytikko Markus Huber.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.