Kreikka valmistautuu pyytämään tukiohjelmaan jatkoa

Kreikka aikoo pyytää keskiviikkona jatkoaikaa hätälainaohjelmaansa, kertovat virkamieslähteet. Uutistoimisto AFP:n mukaan pyynnössä pyritään keventämään ohjelman ehtoja.

Tukiohjelma on umpeutumassa helmikuun lopussa. Neuvottelut sen jatkosta ovat päättyneet umpikujaan kaksi kertaa viikon aikana.

Virkamieslähteiden mukaan Kreikan pyyntö perustuu talouskomissaari Pierre Moscovicin esittämään sopimukseen. Siinä Kreikka saisi neljä kuukautta jatkoaikaa, kunhan se ei peruuttaisi taloudellisia uudistuksia.

Kreikan pitäisi myös sitoutua maksamaan lainansa kokonaan takaisin ja pitää yllä ylijäämäistä budjettia, kun korkokuluja ei huomioida. Vastineeksi Kreikka saisi päättää, että esimerkiksi pienimpiä eläkkeitä ei leikata.

Kreikka olisi halunnut edetä Moscovicin ehdotuksen pohjalta jo maanantain kokouksessa, mutta valtiovarainministeri Gianis Varoufakisin mukaan muut euromaat eivät suostuneet tähän.

Kreikka puhuu tukiohjelman sijaan lainasopimuksen jatkamisesta. Muiden euromaiden mukaan lainoja ei kuitenkaan voida jatkaa ilman ohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.