Kullan tuotanto lähes kolminkertaistuu Suomessa

Suomessa kullan tuotanto on lähes kolminkertaistumassa lähivuosien aikana. Toimintansa aloittaneet ja uudet kultakaivokset nostavat kullan tuotannon jopa yli 15 tonniin vuodessa.

Suomessa on tällä hetkellä viisi kultakaivosta ja uusia suunnitellaan kiivaasti. Kullan hinnan nousu tekee pienistäkin kultaesiintymistä kannattavampia.

- Kittilän kaivoksessa on 4,5 grammaa kultaa tonnissa maa-ainesta. Tietyissä olosuhteissa jopa yksi gramma tonnissa voi olla kannattava, arvioi Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Pekka Nurmi.

Euroopan suurimman kultakaivoksen, Kittilän kaivoksen tuotantoa suunnitellaan lisättävän puolella. Lisäksi Raaheen aukeaa ensi vuonna Laivakankaan kultakaivos, ja Kuusamoon suunniteltu kaivos voi käynnistyä jo vuonna 2013.

Kultabuumi näkyy myös muualla. Elektroniikasta erotetaan Suomessa jopa 150-200 kiloa kultaa vuodessa ja koruja kierrätetään enemmän.

- Vanhoja rikkinäisiä koruja tulee ennätysmäärä. Länsimaissa kierrätysprosentti on 80 prosenttia, mutta Suomessa puhutaan nyt sadasta prosentista, kertoo Suomen kultaseppien liiton toimitusjohtaja Alf Larsson.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.