Kuluttajahinnat nousivat elokuussa

Kuluttajahintojen nousu eli inflaatio kiihtyi elokuussa 4,7 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Heinäkuussa inflaatio oli 4,4 prosenttia.

Inflaatiota nopeuttivat puheluiden, ruuan ja terveydenhoidon maksujen kallistuminen. Vuodessa kuluttajahintoja ovat elintarvikkeiden lisäksi eniten nostaneet asumisen sekä polttoaineiden kallistuminen.

Arkinen elämä kallistui elokuussa enemmän kuin moneen vuoteen. Viiden prosentin inflaatio Suomessa nähtiin viimeksi lamavuonna 1991. Kahdeksan vuotta sitten vuosituhannen vaihtuessa inflaatio ylitti neljän prosentin rajan.

– Sen jälkeen vasta tänä vuonna on liikuttu yhtä korkeissa luvuissa, sanoo aktuaari Juhani Pekkarinen Tilastokeskuksesta.

Tilastokeskuksen mukaan ruoan hinta on noussut kymmenen prosenttia vuodesta 2005. Vuoden aikana eniten ovat kallistuneet maito- ja lihatuotteet sekä vilja.

Asuinpaikka vaikuttaa myös siihen, miten hintojen nousuvauhti näkyy. Itä-Suomessa polttoainekulujen nousu kiihdytti inflaation 5,1:een eli prosenttiyksikön suuremmaksi kuin Uudellamaalla, jossa inflaatio jäi 4,1:een.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.