Kuluttajien uudet maksuhäiriömerkinnät kääntyivät laskuun

Kuluttajille kirjattujen uusien maksuhäiriömerkintöjen määrä kääntyi viime vuonna laskuun, kertoo Suomen Asiakastieto. Siitä huolimatta maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärä kasvoi.

Maksuhäiriömerkintä oli viime vuoden lopussa yhteensä 367 000 suomalaisella, eli 8,5 prosentilla koko aikuisväestöstä. Se on enää tuhannen henkilön päässä vuoden 1997 ennätystasosta. Kahdella kolmesta tuorein merkintä oli viime vuodelta.

Uusia maksuhäiriömerkintöjä rekisteröitiin viime vuonna hieman alle 1,5 miljoonaa, kun kahtena edellisenä vuonna niitä kertyi yli 1,7 miljoonaa. Asiakastiedon liiketoimintajohtajan Jouni Muhosen mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ylivelkaantumisongelma olisi vähentynyt, sillä kuluttajat ottavat nyt euromääräisesti entistä suurempia luottoja. Maksuhäiriömerkintöjä on osin vähentänyt myös se, että isompia kuluttajaluottoja myöntävät yritykset ovat entistä tarkemmin selvittäneet hakijoiden maksukykyä.

Maksuhäiriömerkinnän saa luottotietoihin vasta, kun laskut ovat olleet useita kuukausia hoitamatta ja niistä on tullut jo useita muistutuksia. Valtaosa kuluttajien maksuhäiriömerkinnöistä on Asiakastiedon mukaan käräjäoikeuden antamia velkomustuomioita ja ulosoton varattomuusesteitä. Taustalla on muun muassa maksamattomia kulutusluottoja, puhelinlaskuja ja verkkokauppaostoksia, mutta myös lakisääteisiä maksuja.

- Ikävä signaali on se, että maksamattomasta vuokrasta aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on jopa aavistuksen kasvanut, Muhonen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.