Kuluttajien vuosi alkoi valoisammin kuin koskaan

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajat pitivät tammikuuta otollisena kestotavaroiden ostamiselle, lainanotolle ja säästämiselle.

Kuluttajien luottamusta mittaavan indikaattorin lukema näyttää korkeampaa lukemaa kuin koskaan aiemmin, kertoo Tilastokeskus.

Tammikuussa kuluttajien odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin valoisat. Arviot myös omista säästämismahdollisuuksista olivat hyvät.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajat pitivät tammikuuta otollisena kestotavaroiden ostamiselle, lainanotolle ja säästämiselle. Myös näkemykset työllisyydestä kohenivat, sillä työlliset kokivat tammikuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla vähentynyt paljon viime kuukausina.

Luottamusindikaattorin osatekijöistä odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja yleisestä työttömyyskehityksestä paranivat tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Sen sijaan arviot Suomen taloudesta ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista heikkenivät hieman.

 Kuluttajien luottamusindikaattori oli tammikuussa 24,2, kun se joulukuussa oli 24,0.

 Viime vuoden tammikuussa luottamusindikaattori sai arvon 21,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,3. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 2.–19. tammikuuta 1 195 Suomessa asuvaa henkilöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.