Kulutus, palkankorotukset, vahvistuva työllisyys, vienti, investoinnit

Nordea nostaa talousennustettaan – useimmat kasvutekijät reilassa

Finanssikonserni Nordea näkee Suomen taloudellisen lähitulevaisuuden erittäin valoisana. Useimmat kasvutekijät ovat oikein hyvässä reilassa.

– Nostamme jälleen ennustettamme. Suomen talous kasvaa tänä vuonna viime vuoden vauhtia eli 3 prosenttia ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Molemmat ennusteet ovat prosenttiyksikön syksyistä arviotamme korkeammat, kertoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Erityisesti kulutuksen kasvunäkymät ovat Nordean mukaan syksyistä korkeampia suurten palkankorotusten ja vahvistuvan työllisyyden ansiosta. Myös hidas inflaatio tukee kulutusta.

Nordea arvioi, että investoinnit kasvavat aiemmin ennakoitua enemmän, koska vientikysynnän kasvu jatkuu hyvänä ja korkotaso pysyy matalana. Korot nousevat arvion mukaan ensimmäisen kerran vasta vuoden 2019 lopulla.

Kone- ja laiteinvestointeja on tehty viimeisen vuoden aikana jopa 15 prosenttia enemmän kuin edellisenä huippuvuonna 2008, mikä lisää tuotantokapasiteettia merkittävästi.

– Ennusteemme on optimistinen, ja tunnistamme enemmän riskejä, joiden vuoksi ennusteemme helpommin yli- kuin aliarvioi tulevaa kehitystä, arvioi ekonomisti Tuuli Koivu.

Ilmeisimmät riskit liittyvät hänen mukaansa työmarkkinoiden heikkoon kohtaantoon, joka voi estää työllisyyden paranemisen jatkossa.

– Pidemmällä aikavälillä Suomi kohtaa uusia haasteita. Työllisyysaste on saatava pohjoismaiselle tasolle, Koivu sanoo.

Tuottavuus ripeässä kasvussa

Koivun mukaan suuret palkankorotukset edellyttävät tuottavuuden kasvua. Tuottavuuden kasvu kiihtyi viime vuonna yli 3 prosentin vauhtiin.

Tuottavuuden kasvua ylläpitävät investoinnit tutkimukseen ja tuotekehittelyyn matelevat kuitenkin pohjalukemissa ja koulutusjärjestelmä on ajautumassa vaikeuksiin.

– Korkeasti koulutettujen osuus väestöstä ei enää nouse, peruskoulun varaan jäävien määrä on kasvanut hälyttävästi ja Pisa-tuloksemme ovat laskemassa, Koivu luettelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

Puukauppa on virkoamassa lomakaudesta, kertovat keskisuomalaiset metsänhoitoyhdistykset – hinnat pysyneet hyvällä tasolla koko kesän

Entinen tuotantojohtaja vaatii Alvalta noin 200 000 euron korvauksia irtisanomisesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.