Kuntien keittiöihin halutaan lisää paikallisia elintarvikkeita – Keski-Suomessa luomua arvostetaan enemmän kuin muualla Suomessa

Keski-Suomen kuntien päättäjät haluavat lisää paikallisia elintarvikkeita kuntien keittiöihin. He pitävät kuitenkin ongelmana paikallisten elintarvikkeiden vähäistä tarjontaa. Näin siitä huolimatta, että ruoka-ala työllistää Keski-Suomessa yli 4 000 ihmistä.

Kuntapäättäjille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan Keski-Suomen kunnat ovat huomioineet vastuullisuuskysymykset elintarvikehankinnoissa muuta Suomea paremmin. Alueen kuntakeittiöissä huomioidaan muun muassa elintarvikkeiden gmo-vapaus ja luomutuotteet paremmin kuin muualla.

Gmo tarkoittaa geenimuunneltuja elintarvikkeita.

Kyselytutkimuksessa kuntien elintarvikehankinnoista vastaavilta virkamiehiltä kysyttiin, miten hyvin kunnan elintarvikehankinnoissa huomioidaan eri vastuullisuustekijöitä. Tutkimuksen teki Aula Research Valion toimeksiannosta.

Keski-Suomessa erityisesti raaka-aineiden puhtaus (86 %) ja jäljitettävyys (79 %) huomioidaan elintarvikehankinnoissa. Merkittävin eroavaisuus muuhun Suomeen verrattuna löytyy kuitenkin gmo-vapaiden elintarvikkeiden ja luomutuotteiden huomioimisessa. Keski-Suomessa jopa 71 prosenttia kunnista ilmoittaa huomioivansa gmo-vapauden ja 64 prosenttia luomutuotteet strategioissaan. Koko Suomen tasolla vastaavat luvut ovat 59 ja 28 prosenttia.

Poliittiset päättäjät haluaisivat painottaa hankinnoissa selvästi nykyistä vähemmän hintaa ja enemmän elintarvikkeiden laadullisia ominaisuuksia sekä paikallisuutta. Keski-Suomessa hinnan painoarvo kilpailutuksissa on keskimäärin 75 prosenttia.

Keski-Suomen päättäjät näkevät, että keskeisimpänä haasteena lähiruoan hankkimiselle on paikallisten elintarvikkeiden vähäinen tarjonta. Toiseksi syyksi päättäjät nostavat hankintaosaamisen ja kyvyn määritellä hankintakriteerit siten, että kotimaiset tai paikalliset tuotteet tulisivat valituiksi. Myös hankintojen keskittäminen suuremmille hankintayksiköille hankaloittaa paikallisten tuotteiden asemaa kilpailutuksissa.

Ruoka-alan työllistävät vaikutukset Keski-Suomessa ovat jopa 4 010 henkilötyövuotta. Vuosittaisen tuotannon arvo on lähes 440 miljoonaa euroa.

Valiolla on Jyväskylässä tuoretuotemeijeri ja jakelukeskus sekä Äänekoskella juustola. Äänekoskella valmistetaan kaikki Aura-sinihomejuustot ja Valion salaattijuustot. Jyväskylän meijerin valikoimiin kuuluu maitoja, kermaa ja erikoismaitoja, esimerkiksi Eila-maitoja ja Plus-maitoja.

 Jyväskylän ja Äänekosken tuotantolaitosten toimintaa on kehitetty 10:n viime vuoden aikana noin 66 miljoonalla eurolla.

Keski-Suomessa on noin 380 maitotilaa, jotka ovat pääosin Osuuskunta Maitosuomen ja Osuuskunta Pohjolan Maidon jäseniä. Keski-Suomessa maitotilojen sekä Valion tuotannollisen toiminnan työllistävä vaikutus on noin 1 400 ihmistä.

Valiolaisille maitotilayrittäjille tilitettiin maidosta Keski-Suomessa 35 miljoonaa euroa viime vuonna.

Keski-Suomen maidontuotanto on vähentynyt.

– Maakunnassa on potentiaalia. Toivottavasti investointeja tehdään lisää, sanoo Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja Esa Kotala.

Maakunnassa on menossa yksi jättimäinen navettainvestointi: Saarijärven Kalmariin nousee navetta, jossa on tilaa peräti 600 lehmälle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .