Kuolema koitti OP-Pohjolassa heti täysi-ikäisenä

Suuri osa tuulikaapeista tutuista laskunmaksuautomaateista on katoamassa katukuvasta. OP-Pohjola-ryhmä ilmoitti keskiviikkona, että se luopuu kokonaan automaateista ensi vuoden alkupuolella. Syynä on automaattien vähentynyt käyttö ja vanhentunut tekniikka.

- Maksuautomaatit olivat hyvä ja toimiva ratkaisu aikana, jolloin pankkien verkkopalveluja ei vielä ollut, tiivisti OP-Keskuksen johtaja Kai Koskela.

Maksuautomaattien määrä on pudonnut tasaisesti viime vuosina. Finanssialan keskusliiton mukaan vuonna 2000 automaatteja oli maanlaajuisesti noin 2400, mutta jo viime vuonna määrä oli tippunut noin puoleen.

Vielä rajummin on vähentynyt automaattien käyttö. 2000-luvun aikana automaateilla tehtyjen tilisiirtojen määrä on kutistunut neljäsosaan, eli reiluun 20 miljoonaan.

Verkkopankit ovat syrjäyttäneet laskuautomaatit lähes totaalisesti. Tämä johtuu osin myös siitä, että suurimpien pankkien maksuautomaateissa tilisiirtojen tekeminen maksaa, kun taas verkkopankissa siitä ei erikseen veloiteta.

OP-Pohjolalla on maksuautomaatteja vajaat 450, mutta niiden avulla maksetaan vain viisi prosenttia kaikista laskuista. OP-Pohjolassa laitteet esiteltiin asiakkaille 1993.

- Automaattien elinkaaresta tuli 18 vuoden mittainen, Koskela mietti.

Sampo Pankissa myös vaakalaudalla

Myös Sampo Pankissa harkitaan automaateista luopumista. Yhtiöllä on 160 maksuautomaattia, mutta osa käytössä olevasta tekniikasta voi olla vanhentumassa jo ensi vuonna.

- Seuraamme asiaa tarkkaan. Laitemäärä on viime vuosina pikku hiljaa pienentynyt, kun käyttö on vähentynyt, selvitti johtaja Hannu Kuokka Sampo Pankista.

Aivan kaikki pankit eivät kuitenkaan ole toiminnasta luopumassa. Nordeasta sanotaan, että automaateilla on valoisa tulevaisuus Suomessa.

- Ei ole mitään suunnitelmia poistoista, kun viime vuonna uusittiin laitekanta ja ohjelmisto, kertoi yksikönjohtaja Jukka Hieta Nordeasta.

Nordealla on nykyisin 510 maksuautomaattia, kun vielä ennen viimevuotista uudistusta yhtiöllä oli 750 laitetta.

Muista pankeista esimerkiksi Tapiola Pankilla ja Handelsbankenilla ei ole Suomessa lainkaan laskunmaksuautomaatteja. Useimpien pankkien konttoreissa on tarjolla maksupäätteitä, joiden avulla ihmiset voivat maksaa laskuja verkkopankissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.