Kuopion jättimäinen sellutehdas nytkähti eteenpäin

Kuopioon suunniteltu Finnpulpin jättimäinen sellutehdas alkoi tiistaina näyttää astetta todennäköisemmältä hankkeelta. Finnpulp kertoi saaneensa kolme uutta kotimaista sijoittajaa, joista yksi on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Finnpulpin saamat sijoitukset takaavat hankkeelle pesämunan, jonka avulla voidaan tehdä ympäristövaikutusten arviointi ja hakea ympäristölupaa. Toimitusjohtaja Martti Fredriksonin mukaan tavoitteena oli tässä vaiheessa 1,5 miljoonan euron rahoitus, joka saatiin kasaan.

MTK sijoittaa Finnpulp-yhtiöön 0,5 miljoonaa euroa. Muut sijoittajat ovat Ingman Finance ja Grizzly Hill Capital AB, jonka omistaa suomalainen Gustaf Björnberg.

Ingmanin perhe omisti aiemmin meijeriyhtiön. Björnbergien metsäteollisuussuku myi puolestaan Myllykoski-yhtiönsä UPM:lle vuonna 2010.

Fredriksonin mukaan hankkeen jatkosuunnitelmat tarkentuvat syksyn mittaan. Seuraava rahoituskierros voisi olla edessä noin vuoden päästä, kun ympäristöasioissa on päästy eteenpäin.

– Esimerkiksi ulkomaiset sijoittajathan eivät lähde tällaiseen hankkeeseen, jos ympäristöasiat eivät ole kunnossa ja ympäristölupa olemassa, Fredrikson sanoo.

MTK haluaa mukaan murrokseen

Kokonaisuudessaan tehdasinvestointi olisi noin 1,4 miljardia euroa. Kuopion tehdas tuottaisi havusellua ja muita biotuotteita. Tehtaan havusellun tuotantokapasiteetti olisi 1,2 miljoonaa tonnia vuodessa.

MTK sanoo haluavansa olla mukana murroksessa, jossa globaali talous siirtyy biotalouden aikaan.

– Maailma tarvitsee selvästi enemmän uusiutuvista luonnonvaroista kestävällä tavalla valmistettuja tuotteita. Tässä vallankumouksessa haluamme olla mukana, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

Kuopion lisäksi myös Äänekoskelle on nousemassa jättimäinen biotuotetehdas. Metsä Groupin Äänekosken tehdas tuottaisi vuosittain noin 1,3 miljoonaa tonnia sellua. Julkisuudessa on esitetty epäilyjä siitä, riittääkö puu molemmille uusille tehtaille. MTK ei näe tätä ongelmana. 

– Puumarkkinoiden toimintaa on viime vuosina kehitetty määrätietoisesti. Sadattuhannet metsänomistajat ovat vastanneet haasteeseen ja markkinoilla on merkittävä puun ylitarjontatilanne. Uuden tehtaan puuhuolto ei siten ole ongelma, Marttila sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.