Kysely: Viidennes ostaa tavaransa aina uutena

Puolet suomalaisista ostaa käytettyä tavaraa ainakin kerran vuodessa.

Puolet suomalaisista ostaa käytettyä tavaraa ainakin kerran vuodessa. Viidennes ostaa tavaransa aina uutena. Tämä selviää huonekalukauppaketju Ikean teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan suomalaiset ostavat käytettyä tavaraa mieluummin perinteiseltä kirpputorilta kuin netistä. 79 prosenttia vastaajista ostaa käytettyä tavaraa perinteisiltä kirpputoreilta, 64 prosenttia internetin osto ja myynti -sivustoilta, 40 prosenttia kavereiltaan ja tuttaviltaan sekä 28 prosenttia Facebook-ryhmistä.

Käytettynä ostetaan etenkin vaatteita ja tekstiilejä (54 prosenttia) sekä huonekaluja (53 prosenttia). Naiset ja nuoret ostavat käytettyä tavaraa selvästi enemmän kuin miehet.

– Verkossa käytävällä kaupalla on varmasti kasvava rooli osana kiertotaloutta, mutta kirpputorien suosioon vaikuttaa myös sosiaalinen puoli. Kirpputoreille mennään perheen tai ystävien kanssa viettämään aikaa, arvioi IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Ikea Suomen teettämän kyselyn toteutti IRO Research huhtikuussa, ja sitä varten haastateltiin tuhat henkilöä. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten tottumuksia käytetyn tavaran kauppaan ja kiertotalouteen liittyen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.