Läppärikauppa on piristynyt roimasti

Kannettavien tietokoneiden myynti on kasvanut roimasti. Kodintekniikka-alan tilastojen mukaan läppäreiden euromääräinen myynti kasvoi keväällä 16 prosenttia ja kappalemyynti 45 prosenttia.

Myös kesä ja alkusyksy ovat jatkuneet hyvinä. Jyväskylän Expertin myymäläpäällikkö Janne Rauhala kertoo, että nyt halutaan tehokkaita koneita. Peruskoneita ja miniläppäreitä menee tällä hetkellä vähemmän.

- Syksy on tärkeä myyntipiikki, ja panostamme siihen paljon. Kauppa vilkastuu koulujen alettua huomattavasti. Taantuma ei ole meillä näkynyt, sillä kauppa on käynyt edellisvuosiin nähden erinomaisesti.

Rauhala arvioi, että kannettavien hinnat ovat tulleet viime kesästä noin sata euroa alaspäin. Perusläppäreiden keskihinta on nyt noin 700 euroa ja miniläppäreiden hinta liikkuu 300-400 euron välimaastossa.

Kodintekniikka-alan tilastojen mukaan kannettavat tietokoneet maksoivat keväällä keskimäärin 586 euroa, kun ne viime vuoden keväällä maksoivat 730 euroa. Hinnat ovat siis tippuneet vuodessa parikymmentä prosenttia.

Expertillä asioinut Risto Loijas kertoo hakevansa läppäriä, joka on riittävän tehokas ja kestää käytössä pitkään.

- Potkua pitää olla. Koneella pitää pystyä katsomaan esimerkiksi Blu-ray -elokuvia, Loijas pohtii.

Loijaksella on kotona pöytäkone, mutta nyt hän kaipaa koneelta liikuteltavuutta.

- Läppärin painolla ja hinnalla ei sinänsä ole väliä. Kyllä se saa tonnin maksaa, jos se kestää pitkään. Tekniikka kehittyy kovaa vauhtia, mutta en halua vaihtaa konetta vuosittain.

Mac-koneet suosiossa

Kampus Datan myymälävastaava Jari Kulmala kertoo, että kauppa on käynyt alkusyksyllä edellisvuosien malliin, eli kiirettä on pitänyt.

- Macintoshien kysyntä on jopa kasvanut huomattavasti. Niiden suosio johtuu niiden toimintavarmuudesta.

Kulmalan mukaan miniläppäribuumi oli kuumimmillaan keväällä, mutta nyt se on jo laantunut. Opiskelijat panostavat mieluummin perinteisiin kannettaviin, joissa on esimerkiksi polttava dvd-asema.

- Monet liikkuvat ihmiset ostivat miniläppäreitä kakkoskoneiksi.

Kulmalan mukaan opiskelijoiden lisäksi kannettavia tietokoneita ostetaan paljon ylioppilas- ja rippilahjaksi. Alakoululaisille koneita ei sentään vielä osteta.

- Tämän hetken trendi on LED-näyttöjen yleistyminen. Ne kuluttavat vähemmän virtaa.

Kytkykauppa kasvaa

Palokankeskuksen Veikon Koneen apulaismyymäläpäällikkö Tero Järvenpää kertoo, että opiskelijat suosivat erityisesti kannettavien tietokoneiden kytkykauppaa, jossa maksetaan nettiliittymästä ja koneesta.

- Kytkypaketit ovat koko ajan loppu. Varsinkin nuoremmat opiskelijat kysyvät niitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .