Laajakaistaan tulossa vähimmäisnopeus

Laajakaistayhteyksille on tulossa lakiin kirjattava vähimmäisnopeus. Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa, että TeliaSoneralle ja kaikille yleispalveluvelvollisille teleyrityksille asetettaisiin toimiluvan ehdoksi aluksi vähintään yhden megabitin laajakaistayhteys.

Ministeriön kannanotto sisältyy lausuntoon TeliaSoneran lankaverkon alasajosta. Ministeriön mukaan tarkoituksenmukaisen internetyhteyden nopeus seuraisi jatkossa tietyin ehdoin enemmistön käytössä olevan internetyhteyden nopeutta. Esimerkiksi vuosittain tehtävä tarkastelu perustuisi Viestintäviraston laatimaan markkina-analyysiin sekä selvitykseen yleispalveluvelvoitteen teknisestä toteutettavuudesta.

Ministeriötä tyydyttää pääosin TeliaSoneran tulkinta haja-asutusalueiden telepalvelujen turvaamisen keinoista. Keskisuomalainen sai ministeriön maanantaina antaman lausunnon käyttöönsä.

Langatota ratkaisua haetaan


TeliaSonera ilmoitti helmikuussa 2008 päätöksestään tarjota noin 53 000:lle kiinteän verkon asiakkaalleen puhe- ja tietoliikenneyhteydet langattomasti. Yhtiö ilmoitti jo maaliskuussa sitoutuvansa siihen, että sen kaikilla nykyisillä asiakkailla säilyvät käytössä olevat puhepalvelut ja laajakaistayhteydet siihen saakka, kunnes korvaava langaton ratkaisu on saatavilla.

Lisäksi yhtiö sitoutuu siihen, että kaikissa kunnissa, joissa TeliaSoneralla on viestintämarkkinalain mukainen yleispalveluvelvoite, asiakkaat saavat velvoitteen mukaiset puhepalvelut ja internet-yhteyden.

Ministeriön kannanotto ei ole vielä lopullinen päätös.

» Lue TeliaSoneran toimitusjohtajan Lars Nybergin haastattelu keskiviikon Keskisuomalaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.