Lagarden paikka IMF:n johdossa täytettävänä – Bloomberg luettelee myös tutut suomalaisnimet

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtajan paikka on tulossa täytettäväksi, kun sen pääjohtaja Christine Lagarde siirtyy Frankfurtiin johtamaan Euroopan keskuspankkia.

Talousuutistoimisto Bloomberg luettelee pitkän listan Lagarden mahdollisia seuraajia. Listalla ovat muun muassa Britannian keskuspankin pääjohtaja Mark Carney ja maan entinen valtiovarainministeri George Osborne. Muita nimiä ovat EKP:n pääjohtajakisassa esillä olleet Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann sekä EKP:n hallintoneuvoston jäsen Benoit Couere. Coueren mahdollisuuksia heikentää tosin se, että IMF:n kaksi edellistä pääjohtajaa ovat myös olleet ranskalaisia.

Listalle ovat päässeet myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, hänen edeltäjänsä Erkki Liikanen sekä entiset pääministerit Alexander Stubb ja Jyrki Katainen. Tarjolla on Bloombergin mukaan myös Tanskan entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt.

Euroopan paikalle on muitakin ottajia

IMF:n pääjohtajaksi on perinteisesti valittu eurooppalainen, mutta kehittyvät maat ovat viime vuosina yhä äänekkäämmin asettaneet Euroopan vanhan läänityksen kyseenalaiseksi. Euroopan asemia parantaa toisaalta se, että Maailmanpankki on David Malpassin nimityksen myötä pysymässä vanhan jaon mukaisessa amerikkalaisjohdossa.

Kehittyvien maiden ehdokkaiksi voivat Bloombergin mukaan nousta esimerkiksi Kansainvälisen järjestelypankin meksikolainen johtaja Agustin Carstens, entinen Intian keskuspankin johtaja Raghuram Rajan tai Singaporen keskuspankin puheenjohtaja Tharman Shanmugaratnam.

Valinta tehdään IMF:n 24-jäsenisessä johtokunnassa, jossa äänet jakautuvat rahoitusosuuksin perusteella. Suomella ei ole nyt edustajaa johtokunnassa, mutta osastopäällikkö Mika Pösö Suomen Pankista aloittaa tammikuussa kolmivuotisen kauden Pohjoismaiden ja Baltian maiden edustajana. IMF:n pääjohtajan valinta ehtii kuitenkin tapahtua sitä ennen, sillä EKP:n pääjohtajan paikka vapautuu lokakuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.