Lakko sulkee lähinnä isojen pankkien ovet – verkkopalveluissa voi olla hitautta

Osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen viikonlopputöistä.

Rahoitusalan työriitaan ei keskiviikkona löytynyt sopua, joten kaksipäiväinen pankkilakko alkaa torstaina. Konttorit ja puhelinpalvelut ovat osassa pankeista lakon takia kiinni. Handelsbanken, Hypo, S-Pankki ja Oma Säästöpankki pyrkivät torstaina ja perjantaina palvelemaan normaalisti.

Miten lakko vaikuttaa pankkipalveluihisi?

Pankkilakon aikana Nordean, OP:n, Aktian ja Danske Bankin konttorit ovat pääsääntöisesti kiinni. Samoin puhelinpalvelut ovat pääosin suljettuina kortinsulkupalveluita lukuun ottamatta. Esimerkiksi Nordea kertoo, että sen puhelinpalvelu palvelee 9–17 vajaalla miehityksellä. Konttoreissa ja asiakaspalvelussa voi olla ruuhkaa ensi viikolla.

Verkkopankit ja mobiilipalvelut toimivat lakon aikana normaalisti, mutta palveluissa voi olla hitautta ruuhkan takia. Jos verkkopankki ei heti toimi, kannattaa kirjautumista yrittää uudelleen. Korttimaksaminen ja käteisautomaatit toimivat lakon aikana normaalisti. Pankit pyrkivät maksamaan eläkkeet ja palkat normaalisti.

ICT-alan toimihenkilöt tukevat rahoitusalan lakkoa työsaarrolla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos pankin verkkoyhteyksiin tulee vikaa, niitä ei korjata, kertoi keskiviikkona ammattiliitto Pron finanssisektorin ja ICT- ja viestintäsektorin johtaja Antti Hakala. Esimerkiksi verkkopankkien mahdolliset ongelmat voisivat jäädä korjaamatta lakon aikana, sillä pankeilta tulevia työtilauksia ei käsiteltäisi.

Miksi rahoitusala ajautui taas lakkoon?

Suurimpana kiistakapulana keskiviikkona jatkuneissa keskusteluissa oli viikonlopputöiden teettäminen. Ammattiliitto Nousun mukaan palkansaajapuolet ovat esittäneet viikonlopputöiden teettämiseen ratkaisuksi paikallista sopimista. Näin yrityskohtaiset erityispiirteet olisi mahdollista huomioida, liitto sanoi.

Työnantajapuolen mukaan paikallinen sopiminen ei viikonlopputöiden kohdalla toimi.

– Paikallisia sopimuksia lauantaityöstä on syntynyt vain muutamia, neuvottelut ovat olleet pitkiä ja ehdoista on tullut kohtuuttomia. Lisäksi säännöllisen työajan sijoittaminen sunnuntaille ei ole käytännössä mahdollista nykymääräysten mukaan, sanoi Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Hänen mukaansa työnantajien ehdottama malli mahdollistaa työntekijöiden henkilökohtaisen tilanteen huomioon ottamisen. Työnjohto-oikeus koskee vain tilanteita, joissa vapaaehtoisia ei ole riittävästi, tiedotteessa sanotaan.

Kiistaa on myös palkankorotusmallista. Nousu huomauttaa, että vaikka pankit tekevät huipputulosta, työnantajat tarjoavat huomattavasti muita aloja pienempiä palkankorotuksia.

– Suuri osa palkankorotuksista halutaan ohjata jaettavaksi palkkakeskusteluissa, joiden kohdentamisesta työnantaja päättää, Nousu totesi tiedotteessaan.

Nordealla on lisäksi käynnissä yt-neuvottelut, jotka voivat enimmillään johtaa 500 työpaikan vähentämiseen.

Missä tilanteessa sovittelussa ollaan?

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoi olevansa pettynyt.

– Kaikki sovun mahdollisuudet on tällä erää haravoitu. Osapuolten näkemyserot ovat niin suuret, ettei riitaa pystytä vieläkään ratkaisemaan, Helle sanoi tiedotteessa.

Lakkoon osallistuvat Ammattiliitto Pro, Nousu, Ylemmät Toimihenkilöt YTN sekä Danske Bankin Esimiehet ja Asiantuntijat ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys.

Edellinen lakko oli viime torstaina ja perjantaina. Uusia sovittelutapaamisia ei ole sovittu, mutta Helteen mukaan keskusteluja jatketaan heti, kun se on mahdollista.

Korjattu juttua klo 20.56: Nordean puhelinpalvelu on auki kello 9-17, mutta vajaalla miehityksellä, joten jonoja voi syntyä.

Rahoitusalan riitaan ei saatu sopua – pankkilakko alkaa